[BORA] Szumi podczas jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[BORA] Szumi podczas jazdy
Witam!
Podczas jazdy daje się słyszeć w kabinie szumienie (buczenie) z przodu samochodu. Wydaje mi się, że to łożyska. Jak najlepiej sprawdzić, że się mylę
Czy mogą tak hałasować opony, które de facto są już trochę najechane?
Jakie łożyska polecacie?
Nie wiem czy opony szumialy od nowosci bo samochod mam od 3 dni dopiero.
Na zakrętach nie zauważyłem zmian w buczeniu.
Może w weekenda zakręcę kołem
Gdyby się okazało, że to jednak łożyska, to jakie zakupić? Pytałem w sklepie to cena jest od 70 do 250 zł/szt.
Pozdro.
BARTI
Podczas jazdy daje się słyszeć w kabinie szumienie (buczenie) z przodu samochodu. Wydaje mi się, że to łożyska. Jak najlepiej sprawdzić, że się mylę
Czy mogą tak hałasować opony, które de facto są już trochę najechane?
Jakie łożyska polecacie?
Nie wiem czy opony szumialy od nowosci bo samochod mam od 3 dni dopiero.
Na zakrętach nie zauważyłem zmian w buczeniu.
Może w weekenda zakręcę kołem
Gdyby się okazało, że to jednak łożyska, to jakie zakupić? Pytałem w sklepie to cena jest od 70 do 250 zł/szt.
Pozdro.
BARTI
Ostatnio zmieniony czw sie 17, 2006 11:04 przez bartiboro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Opony zimowe mogą hałasować.
Podnieś samochód i ręcznie pokręć kołem. Powinno się obracać bezszelestnie. Jeśli będzie szumieć to znaczy że kiepsko z łożyskami. Buczenie łożysk powinno się nasilać przy zakrętach- też sprawdź- szybki łuk. Jeśli będzie nieco głośniej buczeć- łożyska, przy czym na zakręcie mogą buczeć pulsacyjnie (głosniej-ciszej-głośniej... o częstotliwości kilka razy na sekundę, zależnie od prędkości, ale wtedy już są nieźle wywalone).
Podnieś samochód i ręcznie pokręć kołem. Powinno się obracać bezszelestnie. Jeśli będzie szumieć to znaczy że kiepsko z łożyskami. Buczenie łożysk powinno się nasilać przy zakrętach- też sprawdź- szybki łuk. Jeśli będzie nieco głośniej buczeć- łożyska, przy czym na zakręcie mogą buczeć pulsacyjnie (głosniej-ciszej-głośniej... o częstotliwości kilka razy na sekundę, zależnie od prędkości, ale wtedy już są nieźle wywalone).
hm.. wiesz..
z wyczajeniem które to łożysko może być problem.. koles miał tak, cze bardziej mu biło przy skrętach w lewo czyli niby prawe łożysko siedziało..
wymienił je, a dalej buczało.. zaleca się wymianę obu stron...
co do opon to skoro nie zmieniałeś ich przez ostatni czas i nie buczało nic to raczej nie opony..
z wyczajeniem które to łożysko może być problem.. koles miał tak, cze bardziej mu biło przy skrętach w lewo czyli niby prawe łożysko siedziało..
wymienił je, a dalej buczało.. zaleca się wymianę obu stron...
co do opon to skoro nie zmieniałeś ich przez ostatni czas i nie buczało nic to raczej nie opony..
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Dlatego poradziłem mu podnieść samochód i pokręcić kołem. Wtedy wszystko będzie jasne. Najlepiej wymienić razem, bo i tak trzeba będzie. Raczej powinny być zużyte już oba, a bardziej huczy to, które ma większe złuszczenia na bieżni łożyska.irekczek pisze:z wyczajeniem które to łożysko może być problem..
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Zależy ile chcesz nią jeździć Oryginalne wytrzymają napewno dłużej, ale ja zamontowałem w Audi za 55 zeta, a kumpel do Mondeo za 70. Tak, że spokojnie do 100 zł będzie wystarczające. Spokojnie ze 100 tys km na każdym zrobisz.
Czekaj a te opony to jakie? Zimowe? Jak są jakieś konkretne klocki (np kormorany) to też mogą równo dawać, ale wszystkie, nie tylko przednie. Letnie hałasować nie powinny.
Czekaj a te opony to jakie? Zimowe? Jak są jakieś konkretne klocki (np kormorany) to też mogą równo dawać, ale wszystkie, nie tylko przednie. Letnie hałasować nie powinny.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer