Wymiana termostatu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana termostatu
tak jak w temacie chciałem zapytać o wymiane termostatu, a mianowicie mam golfa mk3, silnik 1.4 ABD , jak ktoś mógłby mi doradzić który gumowy przewód odłączyć i jak ustawić ogrzewanie w aucie podczas wymiany, czy ustawić na całkiem ciepło czy całkiem zimne (nie wiem czy nie bede musiał wtedy odpowietrzać układu). Juz ktoś wczesniej doradzał zeby zdjąć ten gruby przewód który idzie od dołu chłodnicy do termostatu, nie wiem tylko czy wtedy zacznie płyn odrazu mocno leciec z tego "rozdzielacza" (w którym jest termostat) i czy z tego przewodu tez mocno chlapnie, poprostu wolałbym być na to przygotowany i chciałbym użyć tego płynu jeszcze raz ponieważ jest dość nowy. Może ma ktoś jakieś przestrogi bądź dobre rady??? z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 20:10 przez adamo122, łącznie zmieniany 1 raz.
Po prostu nie zsuwaj węża energicznie tylko powoli - jak zacznie cieknąć to kontroluj sposób wypływu. Jak ściągniesz szybko węża to możesz nie opanować sytuacji i będziesz miał kąpiel. Ja u siebie nie rozlałem ani kropli. Podczas wymiany obojętnie jak ustawisz grzanie. Po wymianie odpal motor na grzaniu ustawionym na max ciepło. Powodzenia!
Uszczelki są do różnych silników. Po prostu wykręć termostat i porównaj starą uszczelkę do nowej i ta która będzie taka sama to załóż.daniellw pisze:kupilem nowy termostat, w opakowaniu jest do kompletu conajmniej kilka uszczelek, oringi itp. latwo dojsc przy wymianie w ktore miejsce trzeba je zalozyc? biore sie za wymiane po raz pierwszy.
Volskwagen - Das Auto.