[mk3] bierze olej...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] bierze olej...
witam,
moj Golfik III 1996r 178000 przebiegu bierze olej...tzn od marca po przejechaniu 4500km dzis dolalem okolo 750ml oleju. Czy to duzy ubytek po takim przebigu i prawie pol roku po zmianie oleju.
Jezdze teraz na MOBIL S 10W40? czy to dobry olej? czy zmieniac juz na mineralny mobil 15w40 przy nastepnej zmianie oleju za pol roku?
Pozdrawiam
moj Golfik III 1996r 178000 przebiegu bierze olej...tzn od marca po przejechaniu 4500km dzis dolalem okolo 750ml oleju. Czy to duzy ubytek po takim przebigu i prawie pol roku po zmianie oleju.
Jezdze teraz na MOBIL S 10W40? czy to dobry olej? czy zmieniac juz na mineralny mobil 15w40 przy nastepnej zmianie oleju za pol roku?
Pozdrawiam
- pewex.olek
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja bym jeszcze nie zmienial na mineral. mam golfa III 1.8AAM i od przedostatniej zmiany do ostatniej (15tyś.km) wziął prawie litr ale jeszcze mialem niedokrecony filtr oleju jak sie okazalo. jezdze na castrolu magnatec 10w/40 i na razie nie mam zamiaru zmieniac na mineralny. mam przejechane 201tyś
olek
w serwisowkach pisze ze norma to 1litr na 1000 km ale to bajerHuberttt pisze:1 litr na 10 000 km
[ Dodano: Wto Sie 15, 2006 19:09 ]
czyli 1,5 litra na 10000 km lum 2,25 na 15kkm to troszke juz jestGorzel pisze:czyli te 750ml na 4500-5000 km to nie jest wielka ilosc jaka bierze moj silnik?
[ Dodano: Wto Sie 15, 2006 19:13 ]
co ma plyn do oleju?Huberttt pisze:1 litr na 10 000 km to norma jaka wezmie to znaczy ze nie bierze plynu chlodniczego
mysle ze uszczelniacze na zaworach ci juz zaczynaja puszczac i dlatego znika olej. czyli puki co do nastepnej wymiany do 10tys. dolejesz ta resztke 250ml i poprostu go wymienisz nawet jezeli przy okolo 10tys od wymiany poziom osiagnie min. lub troszke mniej. Takim zurzyciem oleju 1 litr od wymiany do wymiany niema co sie przejmowac
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
na mocy nie traci puki co:)...lecialem nim prawie 180 ale na 195/50/15 pewno licznik przeklamuje:)...pali ladnie...nie kompci...z ranka tylko para sie wydobywa z wydechu, ale tylko jak zlapie temperature to nic nie leci..przy zaplonie nie puszcza dymu z rury....przy wlewie oleju lekko sie poci...a tak smiga jak zly...czyli sie nie przejmowac tym ubytkiem oleju????
bylem na kompie ostatnio i nie bylo bledow, swiece tez zmienialem 4500-5000km temu przy zakupie autka, takze wszystkie filtry i olej...autko bylo wczesniej na gezie ale zdjalem instalnie i smigam na benzynie od zakupu...
ale ulzylo mi zeby sie nie przejmowac takim ubytkiem...slyszalem ze te silniki biora troche oleju przy normalniej pracy...tylko nie wiem ile jeto to :normalnie:...czy moj sie miesci w tej normie...
pozdrawiam
ale ulzylo mi zeby sie nie przejmowac takim ubytkiem...slyszalem ze te silniki biora troche oleju przy normalniej pracy...tylko nie wiem ile jeto to :normalnie:...czy moj sie miesci w tej normie...
pozdrawiam
hmm tak jak kolega wczesniej pisal, wyglada to na uszczelniacze na zaworach puszczaja, u mnie tak bylo ze na 1 tys km dolewalem okolo 0.5l oleju. Koszt operacji 180 zl z robota, i po przejechanu teraz 6 tys km, nic nie dolalem uzywalem oleju mobil 10w40 ale przeszedlem na castrola 10w40 i nie zmienie go za nic!
pozdro
[ Dodano: Wto Sie 15, 2006 10:51 pm ]
aha, wczesniej zmierzylem cisnienie na cylindrach.. 13, 13, 12.5, 13:) ideal :d, dlatego wymienielm tylko uszczelniacze, a dolewac oleju juz nie mialem zamiaru bo poprostu NIE STAC mnie bylo na to
pozdro
[ Dodano: Wto Sie 15, 2006 10:51 pm ]
aha, wczesniej zmierzylem cisnienie na cylindrach.. 13, 13, 12.5, 13:) ideal :d, dlatego wymienielm tylko uszczelniacze, a dolewac oleju juz nie mialem zamiaru bo poprostu NIE STAC mnie bylo na to
[img]http://img407.imageshack.us/img407/351/gtifu1.jpg[/img]
48% mlodziezy jest szczesliwa, reszta nie ma na narkotyki
48% mlodziezy jest szczesliwa, reszta nie ma na narkotyki