drgania kierownicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
drgania kierownicy
mk2 Mam lekkie ciągłe drgania na kierownicy czy to może zbieżność ??? nawiązując do odpowiedzi... moze to ma znaczenie ale drgania są takie same przyśpiaszając jak i przy jezdzie na luzie !
Ostatnio zmieniony wt sie 08, 2006 17:26 przez guru75, łącznie zmieniany 2 razy.
jesli ich częstotliwośc zmienia się wraz z prędkością to przyczyną mogą być guzy na oponach. Jezeli np drgania zaczynają cie od np 110 km/h przyczyn nalezy szukać w geometrii auta (również w kątach). Podjedz na jakies DOBRE aso, powedz ze chcesz SPRAWDZIC geometrię (sprawdzenie nic nie kosztuje, w razie czego powiesz ze dzis nie robisz bo nie wziąłes kasy) -zobaczysz gdzie trzeba poprawic i czy to w ogole to. Jesli kwestia jest w np jednym kole - mozesz ponegocjowac cenę, lub jesli znasz się na mechanice sam poprawić geometrię. Taniej się nie da.
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
Typowym objawem drgan kierownicy w szybkosciach 120 - 130km/h jest rozwazenie sie kol
i od tego bym zaczal. Jesli drgania przybieraja na sile wraz ze zmiana biegu na wyzszy (czyli im wyzszy tym bardziej drga kierownica) a jeszcze mocniej sie wzmagaja jesli szybciej przyspieszasz czyli nastepuje szybszy przyrost szybkosci to prawie napewno sa przeguby taki jest pierwszy objaw. Mozna to latwo sprawdzic na parkingu z rowna asfaltowa nawierzchnia, najlepiej jak pojdziesz na dluzsze zakupy do marketu, podczas ruszania po dluzszym postoju skrec maksymalnie kola i rusz zdecydowanie ale bez poslizgu, powinno sie wtedy odczuwac efekt plywania poprzecznego, po chwili przeguby sie uloza i juz tego nie czuc, w pozniejszym etapie przy maksymalnym skrecie pojawia sie juz strzelanie w przegubach a wtedy to juz ostatni gwizdek na ich wymiane
Oczywiscie zbieznosc tez ma wplyw na drgania ale to bym zostawil na koniec.
Nie mozna tez zapomniec ze w MK2 na prawej polosi (tej po stronie pasazera) powinien byc gumowy odwaznik, ktory czesto sie odrywa a malo kto z tego powodu wymienia polos.
i od tego bym zaczal. Jesli drgania przybieraja na sile wraz ze zmiana biegu na wyzszy (czyli im wyzszy tym bardziej drga kierownica) a jeszcze mocniej sie wzmagaja jesli szybciej przyspieszasz czyli nastepuje szybszy przyrost szybkosci to prawie napewno sa przeguby taki jest pierwszy objaw. Mozna to latwo sprawdzic na parkingu z rowna asfaltowa nawierzchnia, najlepiej jak pojdziesz na dluzsze zakupy do marketu, podczas ruszania po dluzszym postoju skrec maksymalnie kola i rusz zdecydowanie ale bez poslizgu, powinno sie wtedy odczuwac efekt plywania poprzecznego, po chwili przeguby sie uloza i juz tego nie czuc, w pozniejszym etapie przy maksymalnym skrecie pojawia sie juz strzelanie w przegubach a wtedy to juz ostatni gwizdek na ich wymiane
Oczywiscie zbieznosc tez ma wplyw na drgania ale to bym zostawil na koniec.
Nie mozna tez zapomniec ze w MK2 na prawej polosi (tej po stronie pasazera) powinien byc gumowy odwaznik, ktory czesto sie odrywa a malo kto z tego powodu wymienia polos.
Moim zdaniem kola i jeszcze raz kola nieomal na pewno w Twoim przypadku DanieloDanielo85 pisze:Witam...
Mam wlasnie podobny problem, ale ja mam tak ze im szybciej jade tym mniej czuc te drgania.A zaczynaja sie tak od ok.90 do 120 km/h. A pozniej juz ladnie... Wlasnie sam sie zastanawialem co to moze byc...
Z tego rozumiem ze czeka mnie wiizyta w zakladzie wulkanizacyjnym... To da sie zrobic bo znajmoi takowy prowadza... a ja tego mojego kolfika mam troche ponad miesiac, ale gosciu mowil ze kupywal opony wiec wiesz... jak narazie to badam jeszcze malenstwoDanielo jedz do wulkanizatora wywazyc kola, dobrze jakby mieli pralke do kol, zeby wyplukac zbedne bloto z bieznika i felgi (jesli takowe jest), tym bardziej jak masz nowe opony i nawet jak Ci wywazali a masz klejone odwazniki to mogly sie oderwac z powodu dobrze nie oczyszczonej felgi.
[img]http://img145.imageshack.us/img145/7367/vwgolfplusercu4.jpg[/img]