MK [III] - ZBIEŻNOŚĆ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK [III] - ZBIEŻNOŚĆ???
Witam
Ostatnio wymieniałem oponki bo mi moje dokonały żywota. Facet w zakładzie powiedział jednak abym pojechał sprawdził sobie zbieżność kół. Okazuje sie bowiem, że bieżnik ścierał sie nierówno a koła stoją w kształcie litert "V". Podpowiedzcie proszę co się już zużyło i co trzeba będzie wymienić aby to naprawić. Dodam, że na początku posuwałem na sportowym zawieszeniu więc może coś sie wybiło albo zużyło?
Pozdrawiam iczekam na odpowiedzi
Ostatnio wymieniałem oponki bo mi moje dokonały żywota. Facet w zakładzie powiedział jednak abym pojechał sprawdził sobie zbieżność kół. Okazuje sie bowiem, że bieżnik ścierał sie nierówno a koła stoją w kształcie litert "V". Podpowiedzcie proszę co się już zużyło i co trzeba będzie wymienić aby to naprawić. Dodam, że na początku posuwałem na sportowym zawieszeniu więc może coś sie wybiło albo zużyło?
Pozdrawiam iczekam na odpowiedzi
- koonrad
- majster ulepszacz
- Kontakt:
tak tak to wiem!! u mnie po zmianie amorów koła szły jak przy starym traktorze i były do ustawienia kąty bo koła szły właśnie w kształcie litery V (patrząc od frontu)misiek10111 pisze:zbiezność a katy koła to co innego
- a jeśli z góry to wiadomo że zbierzność się skończyłamisiek10111 pisze:patrząć od góry na dwa koła to one się wtedy układają w literę V
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]
Ostatnio miałem wymieniane amory ze springami na standardowe. Może to przez tą wymianę. Patrząc od frontu to koła ustawiają mi się w literę "V". Tak jak juz pisałem. Oczywiście jest to niewidoczne, ale bieżnik opony na tym cierpi. Ściera się najpierw od zewnątrz. Więc co to jest i comam z tym zrobić albo co wymienić?
pozdrawiam i czekam na kolejne odpowiedzi
pozdrawiam i czekam na kolejne odpowiedzi
witam tak szczerze ale sie nie czepiajac musisz miec cala zawieche ok lacznie z felgami (proste) i cisnieniem jednakowym i 3/4 baku albo jakos tak w karzdym razie ja bylem w stacij obslugi VW audi oni zajeli sie autkiem co trzeba bylo zrobic to zrobili koszt 80.zl lacznie z ustawieniem (pelna geometria - katy, wyprzedzenie itp itd) i wydrukiem jak bylo przed a jak jest teraz koszt tylko 80zl
To taniocha to teraz wszyscy bedą walić do serwisów VW.bambi pisze:witam tak szczerze ale sie nie czepiajac musisz miec cala zawieche ok lacznie z felgami (proste) i cisnieniem jednakowym i 3/4 baku albo jakos tak w karzdym razie ja bylem w stacij obslugi VW audi oni zajeli sie autkiem co trzeba bylo zrobic to zrobili koszt 80.zl lacznie z ustawieniem (pelna geometria - katy, wyprzedzenie itp itd) i wydrukiem jak bylo przed a jak jest teraz koszt tylko 80zl
PS.
Ja robiłem miesiąc temu cała geometrię przodu i kosztowało 50 zeta ale nie w serwisie
a u sprawdzonego majstra .
- koonrad
- majster ulepszacz
- Kontakt:
h2o bierz auto na lewar najpier z jednej strony potem z drugiej, łap za koło i szarp nim na boki i w góre i w dół ile masz pary w łapach (tak by nie zwalić z lewarka), jak nic nie stuka i nie puka to obierz kierunek na jakiś punkt gdzie ci ustawia zbierzność i kąty, Imprezka taka kosztuje ok 50zł.
a jeśli choć nawet poruszyłeś śruby od mocowania kolumny do zwrotnicy to na 10000000% poszły kąty kół.
pozdrawiam
[ Dodano: 03 Sie 2006 20:37 ]
a może przy skręcaniu autem piszczą ci trochę oponu na ciepłym asfalcie??
oczywiście chodzi mi o w miare normalne wchodzenie w zakręty
jeśli piszczą to potwierdza się teza o źle ustawionych kątach
a jeśli choć nawet poruszyłeś śruby od mocowania kolumny do zwrotnicy to na 10000000% poszły kąty kół.
pozdrawiam
[ Dodano: 03 Sie 2006 20:37 ]
a może przy skręcaniu autem piszczą ci trochę oponu na ciepłym asfalcie??
oczywiście chodzi mi o w miare normalne wchodzenie w zakręty
jeśli piszczą to potwierdza się teza o źle ustawionych kątach
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]
piter38 pisze:To taniocha to teraz wszyscy bedą walić do serwisów VW.
PS.
Ja robiłem miesiąc temu cała geometrię przodu i kosztowało 50 zeta ale nie w serwisie
a u sprawdzonego majstra .
witam
"Ja robiłem miesiąc temu cała geometrię przodu i kosztowało 50 zeta ale nie w serwisie
a u sprawdzonego majstra"
masz sprawdzonego to ok nie czepiaj sie ze dalem o 30zl wiecej i bylem stacji VW audi a nie w garazu u sasiada. jeszcze za czasow MK2 po wyjedzie od "tanszego" i tak zbijal jak wrocilem to tlumaczyl ze opony sa juz do wymiany ale moze zamienic z lewej na prawa(szkoda ze byly kierunkowe) potem sprzedalem kumplowi auto on z biegiem czasu tez pojechal na geometrie ale stacje VW audi i jak wsiadlem to nie wierzylem auto prosto wali a tamten skasowal mnie za 60 i chu... zrobil
ale masz racje sa tez tacy co nie wiele biora za mechanike
-
- Forum Master