[mk2] kontrolka oleju;zapalila sie;dlaczego?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dziadoo
Mały gagatek
Mały gagatek

[mk2] kontrolka oleju;zapalila sie;dlaczego?

Post autor: Dziadoo » pn lut 07, 2005 14:13

Witam

Jadac po obwodnicy, ok 140 km/h, zauwazylem nagle, ze za chwile jest zjazd, na ktorym musze zjechac. Zaczalem dosyc ostro hamowac i zredukowalem z 5 na 4. Po wyhamowaniu do 80 zaczalem skrecac i w tym momencie, na ok pol sekundy zapalila mi sie kontrolka oleju i zabrzeczal brzeczyk.

Czy ktos kiedys spotklal sie z takim czyms? Dlaczego tak sie stalo? Czy to oznaka zblizajacej sie usterki?

Dodam, ze stan oleju mam w normie (polowa pomiedzy min a max), nie mam zadnych wyciekow i regularnie wymieniam olej i filtr.

Snake
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Snake » pn lut 07, 2005 14:24

u mnie tak brzeczal jak uszczelka pod glowica pier.... i trzeba bylo oleju dolewac

--------GOLF 2 1.8 tylko 8v w jakims RP :( + Celica `98 1.8 16v

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » pn lut 07, 2005 15:21

moze frajerski olej masz?i woda sie robi z niego a nie olej?moze masz malo oleju w silniku bo podczas hamowania ostrego olej przemieszcza sie do przodu i czujnik wtedy nie ma oleju i zapala sie kontrolka pozatym moze pompa olejowa zaslabo tloczy olej?moze byc troche przyczyn
podobnie mialem w poprzednim aucie jak jezdzilem na Lotosie mocniej przychamowa i kontrolka sie zapalala olej tez byl przetrzepalem caly silnik wszystko o.k wymienilem olej i problem zniknal

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn lut 07, 2005 15:25

Za ostre hamowanie to spowodowało. Olej przelał się na jedną stronę, zacząłeś skręcać to został tam jeszcze na chwile. W tym czasie smok od pompy nie miał co zassać i czujnik zaczął działać z powodu zbyt niskiego ciśnienia oleju. Mniej takich akcji bo kiedyś możesz przytrzeć panewki.

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » pn lut 07, 2005 16:28

no pieknie to opisales Taz o to samo mi chodzilo
tylko ze zjechany po robocie jestem i musze odpoczac troche to poprawi mi sie myslenie:P
uwazaj kolego na panewki bo sie przysmaza i bedzie remont moze to trwac chwilke i masz po panewkach jak zaciagnie powietrze zamiast oleju

Awatar użytkownika
bryszard
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bryszard » pn lut 07, 2005 16:42

A moze masz za mały pozim olejku i na zakrętach świeci a producent nawet zaleca małe prędkości obrotowe na zakretach ze względu na takie rzeczy

Awatar użytkownika
Dziadoo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Dziadoo » wt lut 08, 2005 20:54

Dzieki za wszystkie porady :grin:
Strasznie mnie to meczylo, wiec na wszelki wypadek dolalem oleju (z 1/2 na 3/4 pomiedzy min a max) i pojechalem go przetestowac na obwodnicy. Poniewaz ruch byl znikomy, troche poszalalem (duza predkosc + hamowanie+ skrecanie) i tym razem nic nie bylo. Kontrolka sie nie zapalila. Wiec wniosek stad taki ze oleju lepiej miec blisko maximum.

Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”