[mk3 CL 1Z] - Elekryczne zabezpieczenie przed kradzieżą

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
yoobi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[mk3 CL 1Z] - Elekryczne zabezpieczenie przed kradzieżą

Post autor: yoobi » pn lip 31, 2006 20:21

Witam,
Nie posiadam żadnego zabezpieczenia przeciwwłamaniowego (alarmu i tym podobnych) a autko, któro niedawno zakupiłem będzie stało na ulicy. Słyszałem ze wśród złodziei golf 3 jest dość popularny, więc przydałoby się im jakoś życie utrudnić.
Myślę właśnie ukrytym przełączniku, który rozłączałby jakiś obwód (albo najlepiej ze dwa). Który obwód najlepiej przepuścić przez taki wyłącznik tak aby samochodu nie udało się zbyt szybko uruchomić i jednocześnie by nie uszkodzić samochodu. Może jakiś obwód sterowania pompą wtryskową ?? Jeśli tak to który?

Wszelkie sugestie mile widziane :-) .

P.S. Sory dla admina/moda za nieprecyzyjny temat w poprzenim wątku (człowiek uczy się na błędach!!).

Awatar użytkownika
yoobi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: yoobi » pn lip 31, 2006 21:57

Zawsze zaczynam od funkcji SZUKAJ (przyuczony przez admina/moda przeczytałem regulamin). Niestety albo ja źle formuję zapytania (-> brak trafień ) albo funkcja SZUKAJ nie daje rady (SQL error). Tak czy siak dziękuję za linki i sory za powtórkę tematu.

[ Dodano: 16 Sie 2006 11:00 ]
Na chwilę wrócę jeszcze do tego tematu.

Mam zamiar ciachnąć kabel sterujący przekaźnikiem na rozruszniku, założyć na nim przełącznik i ukryć gdzieś (;-) ).
Rozumiem, że wtedy rozrusznik nie zakręci (a złodzieje raczej rzadku palą kradzione auta na pych, zwłaszcza, że w dieslach może się to źle skończyć).

Kabel mam zamiar przeciąć jak na obrazku (czarna strzała):

http://student.agh.edu.pl/~yoobi/Schemat.jpg

Mam jednak obawę. Ze schematu wnioskuję, że w momencie przekręcenia kluczyka na pozycję 'START' (kręcenie rozrusznikiem) napięcie podawane jest również na którąś z nóżek komputera sterującego. Ten komputer pewnie coś tam robi (np. przestawia pompę wtryskową w jakiś tryb/stan). Czy takie rozłączenie rozrusznika i próba uruchomienia silnika może coś uszkodzić w silniku ??

Z góry dziękuję za sugestie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”