tarcza hamulcowa MK2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

tarcza hamulcowa MK2

Post autor: yank » czw lip 20, 2006 07:59

witam na forum mam pytanie jak mozna sprawdzić "domowym" sposobem czy tarcze hamulcowe nadaja sie do wymiany? mam zamiar hamulce robić i nie jestem powien czy tarcze są do wymiany a mechaniorom nie za bardzo ufam:) poradzćie jak moge to sprawdzić sam czy nadają sie do wymiany czy też nie....

greg

Post autor: greg » czw lip 20, 2006 08:14

tarcze są na pewno do wymiany jeśli podczas hamowania czujesz bicie lub bębnienie (pokrzywione tarcze) oraz wtedy kiedy zużycie tarcz jest powyżej dopuszczalnej normy - zdejmujesz koło bierzesz suwmiarke + podkładki - takie na grubość minimum 1mm. Dostawiasz do tarczy po obu stronach podkładki tak żeby po przyłożeniu suwmiarki do tarczy suwmiarka nie opierała sie o progi tarczy. Dokonujesz pomiaru, następnie mierzysz grubość obu podkładek i odejmujesz od 1 wymiaru tj grubości tarczy 2 wymiar tj. grubość podkładek. Jeśli wyliczony wymiar jest poniżej dopuszczalnego wymiaru tj 8mm dla tarczy pełnej lub 18mm dla wentylowanej to należy wymienić tarczę - wymieniasz komplet.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw lip 20, 2006 08:24

minimalna grubość tarczy to 9-10 mm(koniecznie do wymiany), jezeli tarcza ma 12mm to mozna ją przetoczyć na 11 mm ()w celu wyprostowania) i już trzeba szukać nowych tarcz bo wymienia sie parami, koszt 1 tarczy Brembo to kwota rzędu 45 zł, pomiar grubości tarcz zrobisz suwmiarką

:-k ...

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » pt lip 21, 2006 07:43

dzieki.... :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”