Pomiar z hamowni - zmiana przepływki i filtra powietrza.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piapia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Pomiar z hamowni - zmiana przepływki i filtra powietrza.

Post autor: piapia » czw lip 20, 2006 16:33

Witam.
Byłem wczoraj w Diagtronik'u w Warszawie.
Autko było wcześniej przez nich przeprogramowane na 140KM - ale był zawieziony tylko komputer, dlatego nie było możliwosci sprawdzenia.
Nie byłem zadowolony z jego osiągów i postanowiłem odwiedzić chłopaków.
Wczoraj wsadziliśmy go na hamownie i zrobiliśmy pomiar.
Charaktrystyki widać na załączonej fotce.
Pierwszy pomiar to charakterystka niebieska - momentu i czerwona KM.
Na charakterystyce momentu widać niepokojacy dół po maksimum.
Przy 2tys obr miał tylko 70KM ;-( i 250Nm.
Postanowiliśmy wywalić przepływke i filtr powietrza Filtrona - odrazu wyladował do kosza.
Dosał nowa, nie regenerowana przepływke BOSCH i niemiecki filtr (nie pamietam jakiej firmy).
Charakterystyki natychmiast przesyneły sie w lewa i porawiły sie znacznie osiag:
przy 2tys ma ok 88KM i ok 308Nm !
Chciałem zaznaczyć, że przepływki wymieniamy jak autko zamuli całkowicie, a tu mamy dowód że przepływke trzeba sprawdzać nawet jak nam sie wydaje, że z nia jest wszystko ok. Oczywiscie ostrzegam przed licznymi podrobami i regenerowanymi przepływkami "Bosch".
Obrazek

greg

Post autor: greg » czw lip 20, 2006 16:53

no od 2tys obr do 4 tys jest całkiem fajnie - ciekawe jakie odczucia jak jedziesz bo wiesz na papierze a w rzeczywistości to czasem jest różnie. O koszty nie pytam. Ciekawa różnica przy 2 tys obrotów.

Awatar użytkownika
piapia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piapia » czw lip 20, 2006 17:37

Roznica jest bardzo duza. Wczesniej mial tych 138KM, ale tylko w szczycie, co sie dzialo po drodze do tego szczytu widac na ch-styce. Teraz jest takim malym pociskiem ;-)
ps. choć brakuje mu troszczke do Passata mojego ojca 130@190KM ! 1.9TDI

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » czw lip 20, 2006 21:06

wykres praktycznie bardzo podobny do mojego AFN 110 - z tą róznica że mój jest na pompie a Twój na pompowtryskach.. u mnie też przepływka nie jest rewelacyjna - podczas wgrywania programu troche ją wyczyściłem..

Obrazek

ps. zapraszamy do dzialu diesel :)

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 21:10 ]
podczas wirusa miałem tez troszke zasyfiony filtr powietrza bosch - przedwczoraj wuymieniłem na KNECHTa, do poprawy jeszcze IC i bedzie banglał az miło..

Awatar użytkownika
piapia
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piapia » czw lip 20, 2006 21:15

mój też jest na pompie nie na pompowtryskach.
Rozmawiałem z chłopakami czy da sie go jeszcze podkrecic, ale powiedzieli ze przez to bedzie kopcił. W tej chwili nawet jak sie przyciśnie nie puszcza chmurki ;-)

jedyna modyfikacja wydłużenie paska ponieważ zainstalowałem Climatronic, trzeba było dodać jeszcze jeden napinacz - czy przez to (nawet gdy Climatronic jest wylaczony) moc moze być troszeczke mniejsza?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”