Amortyzataory olejowe - temperatura - zależność??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

golec
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Amortyzataory olejowe - temperatura - zależność??

Post autor: golec » wt lip 18, 2006 10:09

Witam
Nie dawno zauważyłem jakąś zależność w zawieszeniu od temperatury otoczenia jak jadę w południe ogólnie goraco to jakby amory nie działały natomiast w nocy już zimniej całkiem inaczej obecnie mam amorki sachsa i boga olejowe wymieniane 4m-ce temu.
Ogónie auto jest bardzo twarde nie wiem czy to sprężyny bo właśnie jak jest gorąco to czuje najmniejszą dziurkę i pęknięcia i lekko buja w poziomie na boki. Sprężyn nie wymieniałem może to przez to?

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » wt lip 18, 2006 18:21

Wysoka temp. powoduje, że olej w amorach staje się bardziej płynny i lepiej przechodzi przez płytki tłumiące. Zimą na olejakach jest twardo całkiem. Miałem tak jak jeździłem na olejakach. W upały auto płyyywa pięknie.

W gazówkach mam odwrotnie - latem twardo, zimą miękko. W upały (30 stopni i powyżej) czuje się że jest trochę twardziej, jak temp. jest ok. 15-20 stopni to takie miłe wyważenie między komfortem a sztywnością.

W końcu moje obserwacje się potwierdziły :) :okej: I dlatego gazówki. Zimą po dziurach i śniegu i przyjemniej, i lepiej się trzyma :) , latem szybciej się jeździ, to i sztywniejsze lepsze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”