Ceramizery

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pt cze 30, 2006 23:05

zimny_bastek pisze:W moim golfiku troszkę znika olej i się zastanawiam nad zastosowaniem tego preparatu.
To nie działa w tę strone - ceramizery i podobne specyfiki zmniejszają tarcie ale nie uszczelniaja silnika - tka działa motodoktor (którego zreszta nie polecam)

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » pt cze 30, 2006 23:59

Tak czytam ten post... stare chłopy a w bajki wierzą.. ale ciekawostką jest to że na takich absurdach ludzie kasę robią np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 15#2778715

skater16
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

:/

Post autor: skater16 » sob lip 01, 2006 00:10

u mnie nie bylo po zastosowaniu tego preparatu zadnego rezultatu nie wiem moze cos zle zrobilem ale naprawde nic nie zauwazylem ale coz wydaje mi sie ze to tylko robienie kasy dzieki dobrej reklamie :smoke:

gorylek

Awatar użytkownika
rabbit1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rabbit1 » sob lip 01, 2006 02:25

motodoktorów w życiu nielej bo tylko pogorszysz sprawę ceramizwr pomoże przy niezbyt wyeksploatowanym silniku a jeżeli zbliża się pora remontu to zrób remont po to i tak nieominie silnika

www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » sob lip 01, 2006 10:07

Pinhead pisze:zasada działania ceramizera jest bardzo prosta i logiczna.
Zrobić kasę na naiwnych..

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » sob lip 01, 2006 17:57

Widze ze rozgorzala kolejna dyskusja nad ceramizerami... :) moze nie bede sie denerwowal opisujac ten specyfik... moja rada: dajcie sobie spokoj z tego typu wynalazkami, bo pozniej silnik moze sie nadawac tylko na zlom :) lepiej zrobcie remont :) pozdro

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » śr lip 05, 2006 13:28

Zalałem ceramizer zobaczymy co z tego będzie Dodam że silnik był w bardzo dobrym stanie przed a jak będzie po ... to się okaże (nalałem przez bagnet)

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » śr lip 05, 2006 18:46

Ceramizery dzialaja, ale nie nalezy spodziewac sie zadnych odczuwalnych efektow od razu - one poprostu zmniejszaja tarcie szczegolnie w zimnym silniku i tym samym zmniejszaja zuzycie czesci tracych. Przy dobrych olejach tarcia po rozgrzaniu silnika sa tak male, ze trudno zauwazyc dzialanie ceramizera.

sq8bwh - to zaden problem zrobic w warunkach domowych test czy dzialaja czy nie. Zawsze lepiej pisac o czyms co sie wie a nie co sie wydaje;) Ja z ciekawosci przed wlaniem zrobilem taki test - dwie plytki stalowe 5x10x0.5 cm. Dokladnie umyte i odtluszczone. Nie majac specjalnych przyzadow reka sprawdzalem opor tarcia miedzy nimi. Nastepnie zanurzylem plytki w ceramizerze i potrzymalem cala noc - potem znowu umylem i odtluscilem. Slizgaly sie po sobie jakby byly nasmarowane - prawie bez oporu, znacznie bardziej byly 'sliskie' niz przed. Takze maja mikroskop o powiekszeniu 1000-1500x mozesz zobaczyc zmiane struktury - prawdopodobnie czastki ceramiki zatrzymuja sie w mikroporach metalu powodujac jego wygladzenie. Nie wszystkie bajery dzialaja - magnetyzery - nie wiem, ale watpie. Jednak ceramizery dzialaja. Ale... zarobic chce kazdy, wiec wiele firm robi ceramizery. Technologia jest trudna, wiec duzo tanich czy niefirmowych ceramizerow moze nie dzialac bo maja np. zbyt duze czastki. Ja sprawdzalem i polecam holenderski Xeramic.

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » śr lip 05, 2006 19:53

Widzę że to bardziej działa na psychologię kierowcy niż na silnik.. :chytry:

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » śr lip 05, 2006 20:46

:))) trzeba wiedziec troszke wiecej niz jak srubke odkrecic. Troszke fizyki i chemii by sie przydalo, a widze ze z tym cieniuuuutko;)

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » śr lip 05, 2006 22:01

dziechu pisze::))) trzeba wiedziec troszke wiecej niz jak srubke odkrecic. Troszke fizyki i chemii by sie przydalo, a widze ze z tym cieniuuuutko;)
Jeśli chodzi o moją wiedzę z dziedziny fizyki, chemii i biologii to możesz być spokojny....

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » śr lip 05, 2006 22:10

Alez jestem, przeciez czytam co piszesz :))))) Fachura z Ciebie niezly;) Wiec pewnie wiesz o przyciaganiu molekularnym (nie mylic z energia wiazan - to co innego), przy bardzo malych odleglosciach sily te rosna wykladniczo do odleglosci miedzy czasteczkami (oraz odwrotnie proporcjonalnie do kwadratu temperatury, ktora zwieksza sredna odleglosc czasteczek). Pewnie pamietasz wzor na poprawke dla czastek niejednorodnych (jak w tym przypadku - metalu i ceramiki, czyli tlenkow i wodorotlenkow metali lekkich)??? Moglbys przypomniec? ;)

Awatar użytkownika
koonrad
majster ulepszacz
majster ulepszacz
Kontakt:

Post autor: koonrad » śr lip 05, 2006 22:50

!!!!!Hmmm... myślałem że to forum techniczne VW ale widzę że szkółka letnia fizyki molekularnej.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » śr lip 05, 2006 22:57

a fizyka molekularna to przeciez czesc techniki, temat - 'ceramizery', wyjasnic mozna tylko na bazie fizyki lub ewentualnie mozna 'bajdurzyc' jak niektorzy, przyklad:
Rozmowca 1: Ale te ceramizery super dzialaja, to rewelacja, super....
Rozmowca 2: Te ceramizery sa do d..., to wyciaganie kasy,

Rozmowca 1 moze z rozmowca 2 gadac do zasr... smierci i niczego konkretnego nikt sie nie dowie, bo konkrety sa w fizyce molekularnej....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”