Szyberdach [MK3]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Christopherek
- Forum Killer
- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
Szyberdach [MK3]
Szyberek działał sprawnie aż tu wtydzień temu chcę otworzyć a tu nic.Więc już się wkurzyłem.pojechaliśmy z ekipą mazowsze squad nad jeziorko,auto stało cały dzień na słonku,gdy mieliśmy wracać szyberek znów się otworzył.więc ucieszony że zaczął działać już nie myśłałem o nim.dojechaliśmy do domu zamykamy drzwi pilocikeim,szyber się zamknął.ale z ciekawości sprawdziłęm i już się niestety nie otworzył.i tak zostało.dziś na spocie z DjTomem sprawdziliśmy i jego silnik u mnie działa a mój przestał.Wszystko poza tym jest ok,tzn prowadnice i prąd też dochodzi.więc moje pytanie:Co mogło się stać z tym silnikiem?wziąłem go do domu teraz ale niestety nie mogę zdjąć tego czarnego plastiku na zatrzaskach.w jednym miejscu coś go trzyma.o co chodzi w tym silniku?wogóle opłłaca się go naprawiać czy lepiej już szukać nowego?
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
- Christopherek
- Forum Killer
- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
wiem że tematów było dużo bo wczoraj 2 godz spędziłem na czytaniu,ale większość jest o pękniętej lewej prowadnicy,a nie o silniczku.bezpieczniki mam dobre,cały mechanizm szybra dobry,tylko silnik coś nie działa.to jak były tematy o pękniętej prowadnicy szybra to ja nie mogę założyć tematu o silniku szyberka hehe 

Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
No, przyznam że tej wirtualnej diagnozie należy się "złota" czcionka. A to z tej przyczyny, że niewiele ma ona wspólnego z rzeczywistością. Powodów nie działania silnika poza spaleniem uzwojeń może być jeszcze kilkanaście, np. zawieszenie się szczotki, zużyty (zanieczyszczony) komutator, brak połączenia między uzwojeniami a ich wyprowadzeniem na zewnątrz, uszkodzone łożyskowanie wirnika, zablokowana mechanicznie przekładnia i inne usterki wynikające ze specyfiki budowydanego urządzenia. Ponadto spalenie uzwojeń silnika z reguły powoduje przepalenie się bezpiecznika, więc jeśli bezpiecznik jest dobry, to wypada spokojnie posprawdzać szczegółowo każdy element w obodzie silniczka. Wskazane jest trochę wiedzy z budowy i zasad działania takich urządzeń lub pomoc kogoś doświadczonego.dzikgtc pisze:Christopherek Jeżeli sprawdziłeś bezpieczniki i nie są spalone, a silnik nadal nie kręci to znaczy że jest spalony. A jak jest spalony to możesz go wyrzucić i kupić jakąś używkę, może uda się jakiś znaleźć za rozsądną cenę.
Bardzo mnie interesuje sposób demontażu tego silnika, rzeczywiście jest to proste i niezbyt trudne?
zdejmujesz plastik, odkręcasz dwie śruby, wipinasz wttyczkę i silniczek masz już d dłoni. Tam coś TYKA w tym Twoim silniczku - jak leży w dłoni to czuć ze jakby "chciał a nie mógł"sposób demontażu tego silnika

Nocne Mary Squad 

djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
Christopherek, a jak chciałeś otworzyć szyberdach to silniczek robi cyk cyk
[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 20:18 ]
Napisałeś ze nie umiesz wyciągnąć plastiku na zdjęciu masz zaznaczone a tam gdzie masz kropkę to śrubokręt musisz wsadzić z drugiej strony

[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 20:24 ]
jeśli silniczek robi cyk cyk to powyciągaj bezpieczniki i ponownie je wsadź mi też szyberdach się nie otwierał. Ja tak zrobiłem i zaczął mi działać i po jakiejś chwili znowu się zatrzymał okazało się ze szyberdach musiałem nasmarować bo ciężko chodził i bezpieczniki wybijał.
[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 20:18 ]
Napisałeś ze nie umiesz wyciągnąć plastiku na zdjęciu masz zaznaczone a tam gdzie masz kropkę to śrubokręt musisz wsadzić z drugiej strony

[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 20:24 ]
jeśli silniczek robi cyk cyk to powyciągaj bezpieczniki i ponownie je wsadź mi też szyberdach się nie otwierał. Ja tak zrobiłem i zaczął mi działać i po jakiejś chwili znowu się zatrzymał okazało się ze szyberdach musiałem nasmarować bo ciężko chodził i bezpieczniki wybijał.