[mk3]_klimatyzacja_problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Sergiusz
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk3]_klimatyzacja_problem

Post autor: Sergiusz » śr cze 28, 2006 23:00

Witam, mam taki problem związany z manualną klimatyzacją [mk3_2.0_1997]. Kiedy mam włączoną klimatyzację i stoję np na światłach lub w korku - tj. mam na luzie - obroty silnika bardzo falują i spadają nawet do ok 500 obr i idą w górę do ok 900/950. Generalnie silnik pracuje bardzo nieregularnie. Kiedy jadę nie ma problemu. Nie chcę używać teraz klimatyzacji żeby nie uszkodzić przez to regulatora obrotów (raz już takie falowanie spowodowane niewłaściwą pracą reduktora gazu uszkodziło mi regulator, a koszt tej części jest spory). Co może być przyczyną takiej sytuacji i jak temu zaradzić.

P.s w aucie mam zamontowany gaz, ale sytuacja opisana wyżej zachodzi i przy jeździe na gazie jak i na benzynie. Dodam jeszcze, gdy klimatyzacja nie chodzi wszystko jest ok.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » śr cze 28, 2006 23:10

Sprawdź elektrykę. Klima obciąża silnik dość sporo i po jej włączeniu silnik powinien mieć wiekszą dawkę paliwa podawaną na birgu jałowym - od klimy do procesora wtrysku idzie taka informacja - może u Ciebie się coś rozłączyło i procesor tego nie dostaje i silnik się dusi?

Sergiusz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sergiusz » śr cze 28, 2006 23:23

czyli rozumiem, że muszę podjechać na komputer i przy włączonej klimatyzacji należałoby zrobić test ? ale ewentualnie czy taki bład jest wykrywalny w przypadku tej manualnej klimatyzacji (1997r) na komputerze.
Dziękuje za podpowiedź

Awatar użytkownika
szlapon
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szlapon » śr cze 28, 2006 23:26

mam podobny problen z tym ze u mnie silnik zostaje na obrotach ok 2000 i wolno spada. Czy ktos wie co to za przyczyna? i jak temu zaradzic?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”