Czy to bendix ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to bendix ?
Cześć,
Przy temperaturach powyżej zera to się nigdy nie zdarza. Ale
poniżej -3 zwykle po nocnym postyoju pod blokiem pierwsza próba
rozruchu oznacza tylko wycie wirnika - jakby bendix się nie zazębiał. Cofnięcie kluczyka i trzcia próba już zwykle jest udana.
Coś zamarza ? Może smar gęstnieje na ośce wirnika i bendix się za ciężko
przesuwa ??? Swoją drogą ciekawe jak to możliwe, że wirnik się załącza a bendix się nie dosuwa do koła zębatego ? Wydaje mi się, że włączenie silnika rozrusznika to ostatnia faza jak bendix dojedzie już do samego końca i zazębi się z kołem zamachowym.
Dziś bylem u elektrykow samochodowych i na sluch mowia, ze to bendix. Czy to rzeczywiscie moze byc bendix a nie np smar i chca mnie naciagnac na dodatkowe koszty ?
1,9 TDI
Przy temperaturach powyżej zera to się nigdy nie zdarza. Ale
poniżej -3 zwykle po nocnym postyoju pod blokiem pierwsza próba
rozruchu oznacza tylko wycie wirnika - jakby bendix się nie zazębiał. Cofnięcie kluczyka i trzcia próba już zwykle jest udana.
Coś zamarza ? Może smar gęstnieje na ośce wirnika i bendix się za ciężko
przesuwa ??? Swoją drogą ciekawe jak to możliwe, że wirnik się załącza a bendix się nie dosuwa do koła zębatego ? Wydaje mi się, że włączenie silnika rozrusznika to ostatnia faza jak bendix dojedzie już do samego końca i zazębi się z kołem zamachowym.
Dziś bylem u elektrykow samochodowych i na sluch mowia, ze to bendix. Czy to rzeczywiscie moze byc bendix a nie np smar i chca mnie naciagnac na dodatkowe koszty ?
1,9 TDI
- marian g40
- Nowicjusz
- Kontakt:
to jest bendix... który składa sie nie tylko z koło zebatego ale i z tzw wolnego koła - przenosi obroty tylko w jednym kierunku a u Ciebie koło zebate bendixa zazębia sie z wieńcem koła zamachowego ale przez te sprzegiełko nie przenosi momentu obrotowego - to własnie jest powodem wycia. Niestety to jest cześc nienaprawialna
- lukimaster
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam.mam podobnie jak kolega w 1 pośćcie(tzn.jak postoi kilka dni lub na wiekszym mrozie)tylko,że u mnie nie ma żadnego wycia tylko za pierwszą probą uruchomienia silnika jest cisza-cofa kluczyk jakby bylo zwarcie-ale niema na to reguly-zdaża sie,ze zapali za 1razem ok.jak przekrecam kluczyk za 2razem jest oki.nawet w piątek kupiłem nowy akumulator(i tak byl do wymiany)ale historia sie powtorzyla.a jeszcze 1pytanko czy do MK 2 1.3i(NZ)wystarczy 45 Ah 360 A?
-
- Mały gagatek