Obroty silnika - prosze o info !!!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Obroty silnika - prosze o info !!!!!
Witam, powiedzcie cos na temat obrotów silnika (1,4 golf III rok 92) Do ilu jest wyskalowny 5000 moze 7000? Nigdzie sie nie doszukalem przy jakich obrotach najekonomiczniej zmieniac biegi na wyzszy... Jak narazie mam licznik z zegarem analogowym, po wlaczeniu cyfrowego obrotomierza wychodzi na to ze jadąc na drugim biegu 60km/h obroty sa w granicach 3500, na trzecim przy 80km/h a mam biegów 5. Gdzie zaczynalby i konczyl ten "zielony" przedzial obrotów. DZIEKI
Dzieki
...no tak nie ma sensu katowac... chcialem jednak zaznaczyc ze przy takiej jezdzie jak wczesniej wspominalem spalanie nie przekracza 6l wiec chyba mu to odpowiada...
Ale oczywiscie zastosuje sie i do takich zalecen, dzieki ...czy wiesz moze w takim razie na ilu konczy sie ta skala obrotów ?

Nie przekracza 6l?! Kurcze to wypas,chcialbym zeby moj Golf tak malo palil..Nie wiem niestety do ilu jest wyskalowany Twoj obrotomierz,jesli bardzo Ci zalezy na sprawdzeniu to krec na maxa i w koncu odetnie paliwo przy ilus tam tysiacach to bedziesz wiedzial. Tylko po co
A przy okazji na prekosciomierzu miedzy 40 a 60 km'h powinna byc czerwona kreska - to wlasnie oznacza moment,w ktorym powinnismy wrzuca trojke w naszych Golfach.