hamulce mk3 przod
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
hamulce mk3 przod
witam,
jak zahamuje i trzymam hamulec wcisniety, samochod stanie i zgasze silnik i odpuszczem powoli pedal hamulca to slysze takie zgrzyty,
co to jest?
ma ktos z was to samo?
jak to zlikwidowac?
jak zahamuje i trzymam hamulec wcisniety, samochod stanie i zgasze silnik i odpuszczem powoli pedal hamulca to slysze takie zgrzyty,
co to jest?
ma ktos z was to samo?
jak to zlikwidowac?
napisz kilka rzeczy:martinez76 pisze:slysze takie zgrzyty,
czy ten zgrzyt aby napewno dobiega z przodu? jeżeli z przodu to czy próbowałeś w dwie osoby zlokalizować miejsce?
czy dopiero jak wyłaczysz silnik czy zawsze (a silnik to tylko zagłusza)?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Użytkownik
juz pisze cos wiecej,
na 100% z przodu, przy odpuszczaniu hamulcow - wyrazniej to slychac jak wolniej odpuszcam pedal hamulca
sam to zlokalizowalem
napisalem o wylaczonym silniku bo w tedy po prostu slychac to wyraznie
trudno jest opisac dzwiek, ale jest to taki nieprzyjemny dzwiek jakby tarcia metal o metal
dodam jeszcze ze hamulce sa zrobione - wymienione sa tarcze i klocki.
samochod hamuje b.dobrze
te dzwieki slysze od dawna, nigdy nie zwracalem uwagi mechanikowi ale teraz troche mnie to denerwuje - jakby to byl stary grat
na 100% z przodu, przy odpuszczaniu hamulcow - wyrazniej to slychac jak wolniej odpuszcam pedal hamulca
sam to zlokalizowalem
napisalem o wylaczonym silniku bo w tedy po prostu slychac to wyraznie
trudno jest opisac dzwiek, ale jest to taki nieprzyjemny dzwiek jakby tarcia metal o metal
dodam jeszcze ze hamulce sa zrobione - wymienione sa tarcze i klocki.
samochod hamuje b.dobrze
te dzwieki slysze od dawna, nigdy nie zwracalem uwagi mechanikowi ale teraz troche mnie to denerwuje - jakby to byl stary grat

-
- Użytkownik
nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale ja mam tak że jak auto stoji lekko pod górę i puszczam b. delikatnie hamulec i auto zaczyna się toczyć (zwłaszcza do tyłu) a klocgo jeszcze dość mocno łapią tarczę to mi też trzeszczy - dzieje się to na podobnej zasadzie jek weżmiesz czystym polcem po umytym talezu przejedziesz to dzwięk powstaje na skutek chwilowego tarcia, podobnie jest z hamulcami, ale zewzględu na to że jet tam metal i ogładzina efekt jest dużo głośniejszy i nieprzyjemny

-
- Użytkownik
dzwiek to pewnie ten sam lub podobny
to co piszesz to prawda, ale ja jeszcze slysze taki niemily dzwiek jak puszczam hamulec i po odpuszczeniu samochod juz sie nie toczy ( stoi na rownej drodze)
moze cos nie tak jest z zaciskami? wydaje mi sie ze jak odpuszczaja klocki to wtedy powstaje taki zgrzyt
tylko jak to usunac? mial ktos podobny problem?
to co piszesz to prawda, ale ja jeszcze slysze taki niemily dzwiek jak puszczam hamulec i po odpuszczeniu samochod juz sie nie toczy ( stoi na rownej drodze)
moze cos nie tak jest z zaciskami? wydaje mi sie ze jak odpuszczaja klocki to wtedy powstaje taki zgrzyt
tylko jak to usunac? mial ktos podobny problem?
-
- Użytkownik
pisalem , tarcze i klocki sa nowiutkie, hamuje sie b.dobrze.
a te nieprzyjemne dzwieki sa od dawna ale zaczynaja mnie juz troche denerwowac.
byc moze sie czepiam ale wydaje mi sie ze nie powinno byc nic slychac po odpuszczeniu hamulcow.
dzieje sie to gdy samochod zupelnie stanie, trzymam pedal wcisniety i odpuszczam, czesto slychac jeszcze zgrzyt jak juz pedal jest zupelnie puszczony a samochod stoi.
a te nieprzyjemne dzwieki sa od dawna ale zaczynaja mnie juz troche denerwowac.
byc moze sie czepiam ale wydaje mi sie ze nie powinno byc nic slychac po odpuszczeniu hamulcow.
dzieje sie to gdy samochod zupelnie stanie, trzymam pedal wcisniety i odpuszczam, czesto slychac jeszcze zgrzyt jak juz pedal jest zupelnie puszczony a samochod stoi.
-
- Użytkownik