[MK2] oswietlenie wnetrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] oswietlenie wnetrza
mam takie male pytanko !! czy istnieje mozliwosc opoznienia swiatla w srodku auta ?? chodzi mi o to zeby po zamknieciu drzwi swiatlo nie gaslo od razu tylko sciemnialo sie po woli tak jak ma to miejsce w niektorych nowych autach !!!!
Ostatnio zmieniony pt paź 20, 2006 22:26 przez geno, łącznie zmieniany 1 raz.
np tutaj http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=39928362GEORG pisze:Jak nie chce ci się robić samemu to poszukaj na ALEGRO. Są tam gotowe takie układy za pare złociszy
przy samodzielnej budowie koszt elementow nie powinien przekroczyc 5zl
- king66
- Użytkownik
- Kontakt:
tak ale czy przy mk II jest mozliwosc podpiecia pod stacyjke????
ale tak sensownie tzn jak sie wlozy kluczyk i przekreci raz... albo poprostu jak sie tylko wlozy...????
interesi mnie to tymbardziej ze mam automatyczna antene do radia i radio tez odpalane ze stacyjki...
a nie chce zeby byla taka sytuacja ze aby posluchac radia to musze zalaczac napiecie na desce...
pozdro
okulik czy daloby przeslac mailem pdfa???
moj mail krakus66@o2.pl
ale tak sensownie tzn jak sie wlozy kluczyk i przekreci raz... albo poprostu jak sie tylko wlozy...????
interesi mnie to tymbardziej ze mam automatyczna antene do radia i radio tez odpalane ze stacyjki...
a nie chce zeby byla taka sytuacja ze aby posluchac radia to musze zalaczac napiecie na desce...
pozdro
okulik czy daloby przeslac mailem pdfa???
moj mail krakus66@o2.pl
tak naprawdę to tylko M-B W114280CE albo carrera911 72' ...oba mnie kręcą (MB, VAG, PORSCHE... reszta to podróba)
no w tym ukladzie potrzebne sa 4 kabelkiGEORG pisze:Wot technika. Pomyliłem sie? Wydawało mi sie że widziałem gdzieś taniej a po drugie to moja wiedza o elektryce jest znikoma i chyba bym wybrał wersje z ALEGRO.
Wiecej niż dwa kabelki to za dużo
zeby podlaczyc uklad pod stacyjke to trzeba by umiescic go pod deska, znalesc kabelki ktore ida do lampki, przylaczyc je do ukladu, i dodatkowo podlacyc 12V po stacyjce zeby lampa gasla po przekreceniu kluczyka, nie wiem czy da sie zrobic to samo przez wlozenie kluczyka i wszystko.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=40401235 tanszego juz chyba niema
okulik, ktorym sie będzie regulować czas gaśnięcia? Tym kondziołkiem czy jakimś rezytorem?
Jeśli ktoś chciałby miać mocniejsze światełko w środku to proponuje zaopatrzyć się w żarowke halogenowa od lampki z biurka. Wystarczy przylutować sztywne druciki tak aby wkładało się jak standardową zarowke. Plastik się nie topi od temp więc spoko.
Pozdro
Jeśli ktoś chciałby miać mocniejsze światełko w środku to proponuje zaopatrzyć się w żarowke halogenowa od lampki z biurka. Wystarczy przylutować sztywne druciki tak aby wkładało się jak standardową zarowke. Plastik się nie topi od temp więc spoko.
Pozdro
PDF dla kazdego
http://www.lasq.republika.pl/auto/wygas ... mochod.rar
UWAGA: na schemacie sa dwa bledy, pod koniec strony sa one opisane...
http://www.lasq.republika.pl/auto/wygas ... mochod.rar
UWAGA: na schemacie sa dwa bledy, pod koniec strony sa one opisane...
przy tych elementach bedzie około 15 sekund swiecenia zarowki po zamknieciu drzwi i 5 sekund powolnego wygaszania.Egon PŃ pisze:okulik, ktorym sie będzie regulować czas gaśnięcia? Tym kondziołkiem czy jakimś rezytorem?
Pozdro
tranzystor BD911 wydziela cieplo, jednak przy mocy zarowki 10W nie trzeba stosować radiatora
Zwiekszanie pojemnosci kondensatora np na 100uF zwieksza czas swiecenia zarowki.
a czas gasnieca mozna chyba regulowac przez rezystor 220K, trzeba pokombinowac
-
- Użytkownik
- Kontakt:
wytłumaczcie mi jak dziecku prosze, bo lewy z elektryki jak but lestem ,jeśli chciałbymn zamontowac opózniacz taki jak na tym linku z allegro , do swojego mk2 bez podpinania go pod stacyjke tylko chodzi mi o sam ściemniacz zamykam drzwi i gasnie po 15 sekundach to wystarczy podpiac tylko te 3 kable do lampki oświetlenia wnetrza?
Czy ,musze jeszce coś kombinować?
Czy ,musze jeszce coś kombinować?
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm: