temperatura oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
temperatura oleju
dzisiaj jechałem pewną drogą szybkiego ruchu ze średnią prędkością ok 130km/h po jakiś 20km zabrzęczała i zabłysnęła kontrolka oleju. Zatrzymałem się patrzę na miskę a tu nic, otwieram korek od oleju i paruje. Pomyślałem trochę się przygrzał i tu jest moje pytanie-czy ma nie do końca sprawny układ chłodzenia, czy to normalne przy takiej prędkości? Dodam, że mam mineralnego shella, wymieniany 7tys km temu.
[you] dobrze że jeździsz vw
To nie jest normalnekrzysio pisze: czy to normalne przy takiej prędkości?
A wskazówka temp. wody była wtedy na jakiej wartości??krzysio pisze:czy ma nie do końca sprawny układ chłodzenia
Jak znowu to wystąpi to będzie trzeba zrobić wszystkie rzeczy opisane na forum juz wcześniej (czyli wymiana oleju i filtra, sprzwdzenie czujnika oleju ,pomiar ciśnienia oleju no i to co potem wyniknie)krzysio pisze:zabrzęczała i zabłysnęła kontrolka oleju
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Problemem jest biały czujnik oleju, a właściwie nie on a brak ciśnienia 1,8bara przy obrotach 2000/min i lekko powyżej. Załóż zamiast białego - tzw. czarny z modelu 2,8VR6 dający włączenie przy 1,4bara (numerek z EPS 1 800 046 lub inna numeracja 7.0046 za kilkanaście złotych) i przestanie Cię drażnić lampka i brzęczyk, a silnikowi nic wielkiego nie jest.
Twoja bryka - moja też - ma lekko zaniżone ciśnienie oleju, ma trochę tysięcy na osi. Tylko w VW spotkałem się z takim patentem, żeby były dwa czujniki, ten drugi zwłaszcza, sygnalizujący nadchodzenie kostuchy. Wymieniłem nawet pompę oleju i nic to nie zmieniło-aż zrobiłem to co radzę z tym czujnikiem z VR6-jest spokój. Silnik pracuje dobrze, nie słychać wału, a nie jest nowy. Pozdrawiam.
Twoja bryka - moja też - ma lekko zaniżone ciśnienie oleju, ma trochę tysięcy na osi. Tylko w VW spotkałem się z takim patentem, żeby były dwa czujniki, ten drugi zwłaszcza, sygnalizujący nadchodzenie kostuchy. Wymieniłem nawet pompę oleju i nic to nie zmieniło-aż zrobiłem to co radzę z tym czujnikiem z VR6-jest spokój. Silnik pracuje dobrze, nie słychać wału, a nie jest nowy. Pozdrawiam.