mały remont golf I 1.8 gti ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
mały remont golf I 1.8 gti ???
Witam jak w temacie zamierzam wymienić pierścienie i panewki. silnik ma przejechane 350tyś km ja mam go od 3 latek i kupiłęm go prz przebiegu 280tyś silnik śmigał ok aż do tej pory chyba sam go zajechałem pewnego dnia jechałem autostradą i cisnołem prawie na maxa ok 180km/h gdy przyjechałem do domu na drugi dzień sprawdziłęm poziom oleju i miarka ledwo co sie zamoczyła
i od tej pory słysze stukanie w silniku wydaje mi sie że coś się dzieje z panewkami bo silnik chodzi głośno kontrolka oleju nic nie sygnalizuje. Mam pytanko czy wystarczy wymienić same panewki czy muszę robić szlif wału (nie chce mi się go wyciągać bo to chyba sporo dodatkowej roboty) a pierścionki to napewno wymienię

- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: mały remont golf I 1.8 gti ???
ja bym jednak wyciągnoł wał, sama wymiana panewek jezeli jest owal na wale moze dac jakis efekt ale na krótko. potem bezdie ta sama sytuacja.adasiek231adam pisze:Witam jak w temacie zamierzam wymienić pierścienie i panewki. silnik ma przejechane 350tyś km ja mam go od 3 latek i kupiłęm go prz przebiegu 280tyś silnik śmigał ok aż do tej pory chyba sam go zajechałem pewnego dnia jechałem autostradą i cisnołem prawie na maxa ok 180km/h gdy przyjechałem do domu na drugi dzień sprawdziłęm poziom oleju i miarka ledwo co sie zamoczyłai od tej pory słysze stukanie w silniku wydaje mi sie że coś się dzieje z panewkami bo silnik chodzi głośno kontrolka oleju nic nie sygnalizuje. Mam pytanko czy wystarczy wymienić same panewki czy muszę robić szlif wału (nie chce mi się go wyciągać bo to chyba sporo dodatkowej roboty) a pierścionki to napewno wymienię
panewki nadwymiarowe kosztują niewiele wiecej, szlif tez niezawiele. a spokoj bedziesz miał potem da dłuugi czas. nie baw sie w półśrodki, jak robic to raz za porządnie.
www.vrservice.pl
-
- Nowicjusz
witam ponownie - byłem u znojomego który ma warsztat ze swoim golfikiem wstępnie powiedział mi że to stukanie to może być swożeń na tłoku, jutro rozbieram silnik to sie okaże co się dzieje i wtedy zobacze co wymienić
mam nadzieje że nie bedzie źle mam jeszcze tylko pytanie ma ktoś może instrukcje do golfa jak rozebrać silnik chodzi mi głównie o siłę dociskania śrób na wale i głowicy noi kolejność odkręcania i dokręcania śrób głowicy. Może ktoś wie gdzie w krakowie dobrze planują głowice bo to też by się zdało zrobić i czy musze kupić nowe śruby czy skręcać na starych. To chyba tyle narazie pozdrawiam