Szmer z silnika MK3 - wspomaganie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szmer z silnika MK3 - wspomaganie?
Witam
Od pewnego czasu przy większej prędkości np. 80km/h słyszę dziwny świst, szmer z silnika podobny pojawia się gdy stoję i skręcam kierownicą na maxa czyli to chyba jest wspomaganie?
Ale przy jeździe, wspomaganie nie powinno chyba aż tak hałasować?
Co o tym myślicie?
Od pewnego czasu przy większej prędkości np. 80km/h słyszę dziwny świst, szmer z silnika podobny pojawia się gdy stoję i skręcam kierownicą na maxa czyli to chyba jest wspomaganie?
Ale przy jeździe, wspomaganie nie powinno chyba aż tak hałasować?
Co o tym myślicie?
Nie tylko Golfów - u mojego ojca w Renault też taki jest tylko że ciszej. U mnie też tak buczy - ponoć to wina lużnego paska od pompy wspomagania - tylko że ja takowego paska u siebie nie zaobserwowałem - u kolegi w 1.8 jest i faktycznie po wymianie tego paska jest ciszej.yaru pisze:W moim golfiku przy kolach skreconych na maxa tez jest ten dziwny dzwiek od wspomagania. Urok golfow
Szczerze powiem Panowie, że ciężko jest jednoznacznie powiedzieć, czy szum przy 80km/h dobiega z silnika, czy np z łożysk kół... Co do wspomagania, to jakiś czas temu na tym forum czytałem, że jest ono tak skonstruowane, że przy maksymalnym skręcie kół otwiera się jakiś drugi obieg, którym uchodzi nadmiar ciśnienia i w związku z tym opisywany objaw jest jak najbardziej normalny... Tyle wiem z doświadczenia, co do szczegółów iście technicznych, niech się wypowiedzą prawdziwi fachmani, których tu nie mało...