Wsteczny bieg.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Wsteczny bieg.

Post autor: dziechu » wt maja 09, 2006 09:54

Zauwazylem takie zjawisko - przy zimnym silniku wsteczny bieg wchodzi zupelnie bez dzwieku, tak jakby silnik byl wylaczony. Jednak kiedy silnik sie rozgrzeje, 'czuc' i slychac jak wchodzi wsteczny - nie jest to zgrzyt, ale slychac zazebienie, czasem lekko wstrzasnie autem. Czy to normalne czy tez objaw poczatkow zuzycia sprzegla?

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Re: Wsteczny bieg.

Post autor: cowboy » wt maja 09, 2006 10:03

dziechu pisze:Zauwazylem takie zjawisko - przy zimnym silniku wsteczny bieg wchodzi zupelnie bez dzwieku, tak jakby silnik byl wylaczony. Jednak kiedy silnik sie rozgrzeje, 'czuc' i slychac jak wchodzi wsteczny - nie jest to zgrzyt, ale slychac zazebienie, czasem lekko wstrzasnie autem. Czy to normalne czy tez objaw poczatkow zuzycia sprzegla?
mam tak samo...

tyle że u mnie po mocnym rozgrzaniu jest duży zgrzyt :(

na początek planuje podregulować mechanizm i wymienić olej w skrzyni - najczęściej to pomaga przy ciążko wchodzących 1,2 i wstecznym...

u mnie sprzęgło bierze na samym dole - tzn bardzo szybko - nie można go regulować bo jest hydrauliczne...

po głowi mi chodzi jeszcze odpowietrzenie pompy - ale to raczej nie przyczyna bo nie pomaga kilkukrotne wcisnięcie sprzęgła..

podobno jeśli sprzęgło się kończy zaczyna się pedał podnosić (autoregulacja) i wtedy bierze wysoko...

pozdro

ps. a tu masz opis BruceLee30 jak się reguluje :)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=43549

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » wt maja 09, 2006 10:09

Fakt, czasami zazgrzyta. Pamietam ze w poprzednim aucie mialem tak samo (nie VW), wiec moze to normalka? Dzieki.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » wt maja 09, 2006 10:17

dziechu pisze:Fakt, czasami zazgrzyta. Pamietam ze w poprzednim aucie mialem tak samo (nie VW), wiec moze to normalka? Dzieki.
ja nie mam niestety czasu dla mojego golfika :( ale najczęściej pomaga regulacja - w sumie to nic nie kosztuje płaska 13 i góra 15 minut roboty...

ponieważ jednak problemy występują po rozgrzaniu to stawiam na olej - pomimo że vw nie przewidział wymiany to przy najbliższej wymianie w silniku zmieniam olej w skrzyni - planuje wlać mobil 75/90 gl-4

pozdro !!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”