Witam!
Od dłuższego czasu mam problemy z elektryką. Licznik po chłodnej nocy przez pierwszych 5 km w ogóle nie działa, potem chodzi normalnie, innym razem skacze: pokazuje 40 i nagle skok na 70
Wczoraj przestały mi nagle świecić kierunkowskazy. Żarówki sprawne - awaryjne działają. Dzisiaj rano odpaliłem go i przy ruchu manetkami kierunkowskazów słychać przez chwilę dziwne bzyczenie, szumienie i cisza. Gdzie szukać przyczyny? Przekaźniki? Bezpieczniki?
Jestem laikiem w temacie, z góry dzięki za wszelkie rady
Pozdro
Problem z elektryką ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kiedy naprawiałem golfa III u znajomego to się przekonałem że kable, wsówkiiinne połączenia rozłączne elektryczne strasznie śniedzieją. Powyciągaj żarówki, wtyczki i inne złącza (tylko rób to p kolei bo możesz siępomylić przy składaniu) wyczyść je (ale żadnym WD albo innym tego typu wynalazkiem tylko papierem ściernym) i poskładaj i zobacz co się dzieje. To brzęczenie przekaźnika od kierunkowskazów może być winą złego styku. Jeśli czyszczenie nie pomoże to już wina przekaźnika
pozdrowienia el Kopyto
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśli awaryjne działają a kierunkowskazy nie to winne sa najpewniej przełączniki przy manetce. Jeden przekaźnik obsługuje i kierunki i awaryjne więc masz sprawny.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.