Mk2 1.6 Benz.RF Pytanie o remont silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mk2 1.6 Benz.RF Pytanie o remont silnika
Moje pytanie jest takie(bo słaby w tej materii jestem).Stukają mi już mocno popychacze,zaczyna brać olej i płyn chłodzący i miałem już kiedyś robioną głowicę(plan + uszczelka i gumki"uszczelniacze zaworów") i czy jest sens wgłębiać się w dalsze naprawy tej jednostki.Czy może lepiej wymienić głowice na jakąś bardzo dobrą od np RP?I czy tak się da? Pozatym co z tłokami?No i z wałem korbowym?
Wymiana silnika ze względu na koszty wykluczona.A pierścienie na tłokach też już powoli słychać dodam że jeźdżę na LPG.
Czekam na wasze sugestie w tej sprawie.Bo się powoli zaczynam zastanawiać i kase składać.
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 18:59 ]
Dodam że silnik ma już 19 lat.No i co dalej?
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 23:28 ]
widzę ze nikt mi nie pomoże.
Wymiana silnika ze względu na koszty wykluczona.A pierścienie na tłokach też już powoli słychać dodam że jeźdżę na LPG.
Czekam na wasze sugestie w tej sprawie.Bo się powoli zaczynam zastanawiać i kase składać.
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 18:59 ]
Dodam że silnik ma już 19 lat.No i co dalej?
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 23:28 ]
widzę ze nikt mi nie pomoże.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Przybywam na ratunek
wymiana glowicy na RP da ci niewielki wzrost parametrow silnika ale ta glowica nie jest lepsza ... to to samo... a co do mojej rady to proponuje:
- wymienic uszczelniacze
- dotrzec zawory
- wynmienic pierscienie wg potrzeb tzn te ktore sa zuzyte
- i przede wszystkim glowice montowac na nowych srubach
sam przerobilem to jak po pol roku od generalki zaczal mi brac plyn... winowajcami okazaly sxie stare sruby od glowicy z ktorych jedna pekla!!!!...
kompresja po 13 na kazdym garrze olej 4 bary przy 2000 obr i olej pelen syntetyk... chodzi jak burza i wyglada na to ze dla niego zycie zaczelo sie po 200000 km... 

moim zdaniem tak... to nie owijajac w bawelne najmniej wysilona jednostka VW... jest niemal niezniszczalna...fibolek pisze:Stukają mi już mocno popychacze,zaczyna brać olej i płyn chłodzący i miałem już kiedyś robioną głowicę(plan + uszczelka i gumki"uszczelniacze zaworów") i czy jest sens wgłębiać się w dalsze naprawy tej jednostki
wymiana glowicy na RP da ci niewielki wzrost parametrow silnika ale ta glowica nie jest lepsza ... to to samo... a co do mojej rady to proponuje:
- wymienic uszczelniacze
- dotrzec zawory
- wynmienic pierscienie wg potrzeb tzn te ktore sa zuzyte
- i przede wszystkim glowice montowac na nowych srubach
sam przerobilem to jak po pol roku od generalki zaczal mi brac plyn... winowajcami okazaly sxie stare sruby od glowicy z ktorych jedna pekla!!!!...
glowica od RP pasyje i tlokow i walu nie trzeba zmieniac... ale po co sie w to pchac... koszt wysoki a jak twoja nie ma pekniec to nie ma to sensu...fibolek pisze:I czy tak się da? Pozatym co z tłokami?No i z wałem korbowym?
moj tez mafibolek pisze:Dodam że silnik ma już 19 lat.No i co dalej?

Czyli KamilW jest sens się wgłębiać a powiedz jakie koszty bo za wymianę popychaczy krzyknęli mi 100(all)?
U mnie dwa lata temu(przy planie głowicy i wymienionych "gumkach" miał po 12 na każdym garze.
Kamilu wiem że nasze VW są nizniszczalne praktycznie(bo słabo wysilone) tylko blachy mi korodują powoli i trza bedzie drzwi przednie wymienić.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 10:42 ]
A Kamilu napisz mi jeszcze bo trza u mnie założyć taki pierścień przy wydechu co idzie od łącznika (tego między kolektorem a rurą wydechową).Czy nie lepiej może założyć pokombinować coś z tym ażeby włożyć złączkę elastyczną.Bo tam ze ściąganiem tego jest lekki ból.
U mnie dwa lata temu(przy planie głowicy i wymienionych "gumkach" miał po 12 na każdym garze.
Kamilu wiem że nasze VW są nizniszczalne praktycznie(bo słabo wysilone) tylko blachy mi korodują powoli i trza bedzie drzwi przednie wymienić.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 10:42 ]
A Kamilu napisz mi jeszcze bo trza u mnie założyć taki pierścień przy wydechu co idzie od łącznika (tego między kolektorem a rurą wydechową).Czy nie lepiej może założyć pokombinować coś z tym ażeby włożyć złączkę elastyczną.Bo tam ze ściąganiem tego jest lekki ból.
jak zrobisz remont wiesz co masz,ale z drugiej strony za 800zl widzialem silnik plus skrzynia z gwarancja(allegro)kolega znow sciagnol golfa za 1000 identycznego jak mial i ...... bylo po klopocie.a powiem ci ze w twoich okolicach jest kilka warszatow ktore ci sprowadza na podworko bryke za podobne pieniadze,wiem bo wydzwanialem z kolega jak on szukal.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
przy odrobinie pomocy popychacze wymienisz sam... wiec nie ma sensu sie pchac z tym do mechanikafibolek pisze:Czyli KamilW jest sens się wgłębiać a powiedz jakie koszty bo za wymianę popychaczy krzyknęli mi 100(all)?
a teraz ile ma??fibolek pisze:U mnie dwa lata temu(przy planie głowicy i wymienionych "gumkach" miał po 12 na każdym garze.
no wlasnie i dlatego nie warto moim zdaniem pakowac sie w nowy silnik bo nie wiesz co kupujesz.... a te gwarancje to se mozna wsadzic... jak im pozniej udowodnisz ze to byla wada silnika ze sie cos uszkodzilo? Stac cie na rzeczoznawce i sad?fibolek pisze:Kamilu wiem że nasze VW są nizniszczalne praktycznie(bo słabo wysilone) tylko blachy mi korodują powoli i trza bedzie drzwi przednie wymienić.
Ja mialem u siebie lacznik elastyczny przez 2 miechy i go wyjalem... bo nie zdaje rezultatu przy tym sposobie polaczenia gornego kolektora z tym kawalkiem rury ( chodzi o to sprezynowe laczenie) takze moim zdaniem najlepiej pozostac przy seryjnym rozwiazaniu. Zawsze mozna zalozyc nierdzewne srubyfibolek pisze: Kamilu napisz mi jeszcze bo trza u mnie założyć taki pierścień przy wydechu co idzie od łącznika (tego między kolektorem a rurą wydechową).Czy nie lepiej może założyć pokombinować coś z tym ażeby włożyć złączkę elastyczną.Bo tam ze ściąganiem tego jest lekki ból.

Kamilu teraz nie wiem ile ma.A skoro i tak(napewno) będę musiał wymieniać pierścienie to popychacze przy okazji też wymienią.
A jeśli to dodatkowa robota(i kasowana dodatkowo) to napisz mi jak się zabrać za wymianę takich właśnie popychaczy.
Pewnie uszczelkę pod głowicą też będę musiał nową dać?Do tego nowe śruby no i robota wydechu
A jeśli to dodatkowa robota(i kasowana dodatkowo) to napisz mi jak się zabrać za wymianę takich właśnie popychaczy.
Pewnie uszczelkę pod głowicą też będę musiał nową dać?Do tego nowe śruby no i robota wydechu
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
No z tego co widze to u ciebie trza bedzie zrobic:
- popychacze
- pierscienie
- moznaby profilaktycznie zmierzyc cisnienie oleju bo moze okaze sie ze i panewki
- na pewno komplet uszczelek
I teraz koszty
uszczelki to ok 150 zl
pierscienie 120 - 150 zl
panewki 70 zl
popychacze 250 za komplet
i do tego robocizna
- popychacze
- pierscienie
- moznaby profilaktycznie zmierzyc cisnienie oleju bo moze okaze sie ze i panewki
- na pewno komplet uszczelek
I teraz koszty
uszczelki to ok 150 zl
pierscienie 120 - 150 zl
panewki 70 zl
popychacze 250 za komplet
i do tego robocizna

To koszt uszczelek wyniesie w przybliżeniu około 620 zeta +- 100.O kur...a mać a druga głowica ktoś tu kiedyś sprzedawał elegancką full wypas za 300 zeta i to do jakiegoś wtryskowca była.
A czy ktoś sprzedałby mi elegancką głowicę taką full wypas ażeby w tej cenie się zmieścić z wymianą pierścieni i żeby jeszcze ze 200 zeta zostało?
Czy raczej mizerne szanse.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 12:30 ]
piotr2 sdaj namiary na kogoś sprawdzonego.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 12:37 ]
KamilW poradź bo w morde porażka mam doła.
A czy ktoś sprzedałby mi elegancką głowicę taką full wypas ażeby w tej cenie się zmieścić z wymianą pierścieni i żeby jeszcze ze 200 zeta zostało?
Czy raczej mizerne szanse.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 12:30 ]
piotr2 sdaj namiary na kogoś sprawdzonego.
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 12:37 ]
KamilW poradź bo w morde porażka mam doła.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Ale co ty chcesz naprawiac w glowicy? Tam nie ma czego naprawiac... wystarczy jak sobie dotrzesz zawory do gniazd ale to kosztuje 10 zl... i popychacze. Jak nie msz kasy to ci moge sprzedac uzywane ale ciche... z silnika 16V... sam do swojego dale pol kompletu czyli 8 i od 1,5 roku jest absolutna cisza... jesli nie masz pekniec wiekszych niz 0.5mm miedzy zaworami to nie warto wymieniac szczegolnie ze nie wiadomo na co trafisz.