Jak wyglada w vag-u padnieta sonda lambda?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sekol
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jak wyglada w vag-u padnieta sonda lambda?

Post autor: sekol » czw maja 04, 2006 16:28

Podczas przegladu gazowego stwierdzono, ze moja sonda zdechla i zatrzymala sie wskazujac na prawidlowa mieszanke, tzn nie oscylowala miedzy uboga a bogata mieszanka tylko stala w polu prawidlowej. Diagnoza - wymienic sonde.
Zanim wymienilem sonde podpialem sie pod vag i tam znalazlem nastepujace bledy:

Oxygen Sensor(G39)
29-10 Short to ground intermittent
28-10 Short to B+ - intermittent

Short to ground wydaje mi sie ok, bo przy przelaczaniu na gaz sonda jest zwierana z masa zeby komp nie lapal bledow. Nie mam pewnosci co znaczy Short to B+.
Lambda factor na nagrzanym silniku, na wolnych obrotach jak i przy naciskaniu na gaz wskazywala ciagle 1 czyli nie reagowala.

Wymienilem sonde na nowa i nic. Te same bledy w vag-u, tak samo lambda = 1 i tak samo nie reaguje. Odpialem sonde calkowicie i w vag-u dalej lambda jest stala = 1.

Podsumowujac czy mam sonde czy nie wskazania w vag-u sa te same. Nie mam juz pomyslow, chyba jedynie reklamowac ta nowa sonde albo szukac przyczyn w instalacji gazowej?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw maja 04, 2006 17:53

Raczej nie podejrzewaj sondy w tym przypadku. Sprawdź jej przewody szczególnie sygnałowy idący do komputera wtrysku, podłącz wag po chwilowym na próbe odlutowaniu przewodów idących od kabla sygnałowego sondy "w bok" do kompa gazowego. Każ sprawdzić sondę testerem sondy lub zwykłym szybkim woltomierzem(nadążającym wskazaniami za zmianami napięcia). Jak będzie w porządku to winna instalka gazowa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

sekol
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sekol » pt maja 05, 2006 11:50

Kabelek z ogrzewania sondy jest pekniety pod izolacja. Polutuje i zobaczymy :-)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”