Klakson - sygnał dźwiękowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klakson - sygnał dźwiękowy
Witajcie..
Właśnie podjechałem pod pracę i dla jaj chciałem zatrąbić na kumpla... ale gniotę klakson a tu cisza... Panowie, co to może być...? od czego zacząć sprawdzenie...? wdzięczny będę za wszelkie pomysły i sugestie
Właśnie podjechałem pod pracę i dla jaj chciałem zatrąbić na kumpla... ale gniotę klakson a tu cisza... Panowie, co to może być...? od czego zacząć sprawdzenie...? wdzięczny będę za wszelkie pomysły i sugestie
Pozdrawiam,
Baltazar
Baltazar
Czy to na pewno przekaznik od klaksonu dwutonowego ?lukaszww pisze:Jeśli masz więcej niż jeden klakson, sprawdź przekaźnik koło zbiorniczka wyrównawczego.
W Mk3 przekaznik od tego powinien byc na tablicy w pozycji nr 11 - u mnie jest z indeksem 53.
[ Dodano: Pią Maj 05, 2006 09:58 ]
W przypadku zwyklego klaksonu jest tam zworka...
-
- Mały gagatek
- Auto: VW Touran 1T2
- Silnik: BMM
- Kontakt:
Zworki u mnie nie ma tylko jest tam przekaźnik. Natomiast, co się tyczy przekaźnika przy zbiorniczku wyrównawczym, to jest tam on, dlatego ponieważ mam w aucie trzy klaksony. Pierwszy klakson oryginalny jest wyłączony (znajduje się na dole zaraz koło zderzaka), pozostałe dwa znajdują się koło lamp przednich. Wszystko działało cacy dopóki nie spalił się przekaźnik i za nic nie mogę go dorwać. Poza tym przekaźnik jest wsuwany na blaszkę i dopiero przykręcany koło zbiorniczka wyrównawczego. Próbowałem inne przekaźniki, klakson kilka razy zadziałał a później przekaźnik się spalał.
W sprawie klaksonu inny nieco temat. Jak sądzićie koledzy, czy głosne wygrywanie melodyjek przez samochód handlarza lodami jest zgodne z przepisami? Jego nie obowiązuje zakaz używania sygn. dźwiękowych na terenie zabudowanym? Szlag trafia jak po obiadku drzemniesz chwilkę, a tu za oknem trąbi buraczysko aż szyby dzwonią.
dzięki Panowie! dziś pogrzebię w aucie i sprawdzę co to za diabeł w tym siedzi
[ Dodano: Pią Maj 05, 2006 9:34 pm ]
witam ponownie..
bezpiecznik ok - cały i zdrowy.. natomiast w napadzie "szału" zacząłem wciskać klakson w równych miejscach.. i.. raz wydał z siebie króciutki sygnał.. potem nie udało mi się znowu..
czyżby coś w kierownicy? jak zdjąć tę osłonę?
[ Dodano: Pią Maj 05, 2006 9:34 pm ]
witam ponownie..
bezpiecznik ok - cały i zdrowy.. natomiast w napadzie "szału" zacząłem wciskać klakson w równych miejscach.. i.. raz wydał z siebie króciutki sygnał.. potem nie udało mi się znowu..
czyżby coś w kierownicy? jak zdjąć tę osłonę?
Pozdrawiam,
Baltazar
Baltazar
Ja dzis chcialem zatrabic i wydal taki cichy dzwiek ze az wstyd nikt tego by nie uslyszal.Czy wiecie moze co to moze byc ? klakson ? czy tez moze przekaznik tudziez styk ?.Potem trabilem sobie wkoncu przestal trabic po ponownym uruchominiu znow cichutko trabil.Przeglad mam za miesiac i moze byc problem.W ogole to gdzie znajduje sie klakson ?.Samochod to mk4 1,4 z 2000r.
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 19:03 przez Tomasz34, łącznie zmieniany 1 raz.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
klaksony są pod lewa (strona kierowcy) kratka nakładki zderzaka. powinny być dwa (wysoki ton i niski ton). jeżeli po wciśnięciu klaksonu słyszysz przekaźnik po lewej stronie kierownicy ( jeżeli nie to przekaźnik do wymiany lub sam styk w kierownicy do przeczyszczenia) to sprawdź czy dochodzi prąd do klaksonów ( wystarczy zwykła żarówka 12V) jeżeli się zapali po wciśnięciu to klaksony do wymiany.