Wilgoć
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wilgoć
Miałem swojego czasu taki problem ze swoim Golfikiem że jak popadało to przy puszczaniu na luz (przy ciepłym silniku) spadały a potem wracały obroty Na postoju po minucie gasł
Problem załatwiłem w następujący sposób Spryskałem wszystkie połączenia elektryczne w silniku wd40 nastepnie usunąłem wodę z układu wtryskowego (trzeba zdjąć pokrywę) Było jej tam sporo Kropelki wody były nawet na przepustnicy (Wysuszyć i spryskać czujnik temp zasynanego powietrza wd40!!!) Należy pamietać aby pokrywa szczelnie przylegała do powierzchni wtrysku Jest tam taka pierścieniowa uszczelka(czesto juz do wymiany) Również pod całym wtryskiem jet połączenie gumowe tego wtrysku z kolektorem Ta guma parcieje i pęka (wymieniłem ją też) przepuszczając lewe powietrze i wilgoć Jeżeli w silniku jest stozkowy filtr powietrza to nietety należy przywyknąć do niektórych rzeczy Bo bawełna z których sa wykonane filtry stożkowe niestety latwo bierze wode a co gorsze ja przepuszca dalej (coś za coś)
Ja mam jak na razie problem z głowy mysłe że po zastosowaniu tych wskazówek wy też będziecie mieli spokój
Pozdrawiam
Jeżeli będą jakieś pytania to postaram się chętnie pomóc
Problem załatwiłem w następujący sposób Spryskałem wszystkie połączenia elektryczne w silniku wd40 nastepnie usunąłem wodę z układu wtryskowego (trzeba zdjąć pokrywę) Było jej tam sporo Kropelki wody były nawet na przepustnicy (Wysuszyć i spryskać czujnik temp zasynanego powietrza wd40!!!) Należy pamietać aby pokrywa szczelnie przylegała do powierzchni wtrysku Jest tam taka pierścieniowa uszczelka(czesto juz do wymiany) Również pod całym wtryskiem jet połączenie gumowe tego wtrysku z kolektorem Ta guma parcieje i pęka (wymieniłem ją też) przepuszczając lewe powietrze i wilgoć Jeżeli w silniku jest stozkowy filtr powietrza to nietety należy przywyknąć do niektórych rzeczy Bo bawełna z których sa wykonane filtry stożkowe niestety latwo bierze wode a co gorsze ja przepuszca dalej (coś za coś)
Ja mam jak na razie problem z głowy mysłe że po zastosowaniu tych wskazówek wy też będziecie mieli spokój
Pozdrawiam
Jeżeli będą jakieś pytania to postaram się chętnie pomóc
Ostatnio zmieniony sob kwie 29, 2006 16:48 przez Kand, łącznie zmieniany 1 raz.
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U mnie jest to samo, rece mi juz opadaja bo nie wiem co jest grane. Poszedlem dzis specjalnie, jak sie zrobilo ciemno, otwarlem maske i patrzylem czy przy zapaleniu i po zapaleniu nie ma gdzies latajacych iskier. Nic takiego nie zauwazylem. Zauwazylem natomiast jakas pare spod silniki. Czy to normalny objaw?
www.SportCom.PL
- robal264
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
troche mi nie pasuje to ze ta guma pod wtryskiem parcieje i przepuszcza wilgoc , jedyne co ona moze przepuszczac to lewe powietrze ale jak chcesz to sprawdzic to wlacz silnik i ruszaj calym wtryskiem na boki jak bedzie jakas zmiana w chodzeniu auta to guma padnieta jak nie to analogicznie do wypowiedzi 
A tak poza tym to ja bym zaczal od oringu w aparacie zaplonowym bo on najczesciej powoduje ze auto nie chodzi jak jest wilgotno albo zalaje sie woda
moze byc ze przez stozek masz wode na wtrysku ale ze pod nim to juz nie bardzo.
pozdrowionka

A tak poza tym to ja bym zaczal od oringu w aparacie zaplonowym bo on najczesciej powoduje ze auto nie chodzi jak jest wilgotno albo zalaje sie woda

moze byc ze przez stozek masz wode na wtrysku ale ze pod nim to juz nie bardzo.
pozdrowionka

Chodziło mi o przewody które są połączone kostkami z wrtyskiem, cewką , te od kompa itp Pryskanie na przewody jakiekolwiek z zewnątrz jest bezcelowe Jak wjechałeś w dużą kałużę i Ci wtedy zgasł to może się okazać że czeka Cię gruntowne "suszenie" Czasami samo przechodzi
Pod gaznikiem tez powinna być ale głowy nie daje
Pod gaznikiem tez powinna być ale głowy nie daje