Stuka przy ruszaniu na skręconych kołach do przodu i do tyłu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Hurricane48
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam Was:)
Mam mały problem, a mianowicie gdy wrzucam jedyneczkę i jestem na pełnym skręcie w obojętnie którą stronę i ruszę mocniej albo na nierównym to słychać głośny stuk z obydwóch stron tak samo jest na wstecznym.
- Przeguby wymienione na GKN LOBRO nic nie dało.
- łożyska wymienione SKF wszystkie 4 koła
- sworznie na wahaczach wymienione chyba swag
- tuleje na wahaczach wymienione wszystkie na TRW
- amortyzatory wymienione przód Monroe razem z odbojami
- Poduchy mcpersona wymienione lehmforder razem z łożyskami
Czy ma ktoś jakieś pomysły ??
Bardzo dziękuję za wszelka pomoc
Mam mały problem, a mianowicie gdy wrzucam jedyneczkę i jestem na pełnym skręcie w obojętnie którą stronę i ruszę mocniej albo na nierównym to słychać głośny stuk z obydwóch stron tak samo jest na wstecznym.
- Przeguby wymienione na GKN LOBRO nic nie dało.
- łożyska wymienione SKF wszystkie 4 koła
- sworznie na wahaczach wymienione chyba swag
- tuleje na wahaczach wymienione wszystkie na TRW
- amortyzatory wymienione przód Monroe razem z odbojami
- Poduchy mcpersona wymienione lehmforder razem z łożyskami
Czy ma ktoś jakieś pomysły ??
Bardzo dziękuję za wszelka pomoc
-
- Gadatliwa bestia
-
- Gadatliwa bestia
- Hurricane48
- Mały gagatek
- Kontakt:
A czy jest sposób aby sprawdzić poduchy silnika tak jakoś na kanale czy są dobre czy złe??
Dodam że już 3 mechaników się przy nim czołgało gdy jeździłem do tyłu i do przodu i żaden nic sensownego nie potrafił powiedzieć
[ Dodano: 26 Lip 2010 22:38 ]
Łączniki i końcówki nie robiły by takiego uderzenia jest to niemożliwe jest to głośny metaliczny stuk po obydwu stronach poza tym były sprawdzane wiec odpada
Jak mi się uda przepchnąć tą landarę jutro to spróbuje:)Zrób mały test. Na zgaszonym silniku przy skręconych kołach i na biegu pierwszym pchnij autko do przodu, później w tył może tak będzie prościej zdiagnozować co puka.
Dodam że już 3 mechaników się przy nim czołgało gdy jeździłem do tyłu i do przodu i żaden nic sensownego nie potrafił powiedzieć
[ Dodano: 26 Lip 2010 22:38 ]
Łączniki i końcówki nie robiły by takiego uderzenia jest to niemożliwe jest to głośny metaliczny stuk po obydwu stronach poza tym były sprawdzane wiec odpada
-
- Gadatliwa bestia
- Hurricane48
- Mały gagatek
- Kontakt:
A jak to sprawdzić czy to jest to??Może być wina w skrzyni mechanizmu różnicowego.
[ Dodano: 27 Lip 2010 20:31 ]
No wiec tak pierwszy test zrobiony
pchaliśmy go do tyłu ido przodu na skręconych kołach no i stuku nie ma
ale nie wiem czy jest to dobre sprawdzanie bo ta landara cholernie cieżka jest:P
Więc co dalej????
- Progresywny
- Lubie to!
hmm.. Kolego a sprawdz te śruby czy są dobrze dociągniete na wahaczu z obu stron
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae2 ... e3462.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae2 ... e3462.html
Ostatnio zmieniony wt lip 27, 2010 21:12 przez Progresywny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hurricane48
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Stuka przy ruszaniu na skręconych kołach do przodu i do
poduchy raczej to nie są. Można łatwo przeprowadzić test:
Zaciągasz ręczny i na pierwszym biegu puszczasz lekko sprzęgło dodając gazu, żeby nie zgasł, tak, by silnik podniósł się du góry. Jeżeli przednia poducha jest wywalona to po szybkim wciśnięciu sprzęgła usłyszysz i poczujesz uderzenie. Tak samo sprawdza się na biegu wstecznym tylne poduchy.
Co du stukania przy skręcie to typowy objaw przegubów zewn. Jeśli jednak jesteś pewien, że są dobre i całe zawieszenie jest "salon" to zostaje tylko przegub wewn i dyferencjał.
Test dyfera:
silnik zgaszony, bieg 1
Podnosisz obydwa przednie koła i kręcisz jednym z nich. Drugie bezstukowo i lekko powinno się obracać w przeciwnym kierunku
zrób to samo przy skręconych kołach i będziesz słyszał skąd dobiega odgłos
Zaciągasz ręczny i na pierwszym biegu puszczasz lekko sprzęgło dodając gazu, żeby nie zgasł, tak, by silnik podniósł się du góry. Jeżeli przednia poducha jest wywalona to po szybkim wciśnięciu sprzęgła usłyszysz i poczujesz uderzenie. Tak samo sprawdza się na biegu wstecznym tylne poduchy.
Co du stukania przy skręcie to typowy objaw przegubów zewn. Jeśli jednak jesteś pewien, że są dobre i całe zawieszenie jest "salon" to zostaje tylko przegub wewn i dyferencjał.
Test dyfera:
silnik zgaszony, bieg 1
Podnosisz obydwa przednie koła i kręcisz jednym z nich. Drugie bezstukowo i lekko powinno się obracać w przeciwnym kierunku
zrób to samo przy skręconych kołach i będziesz słyszał skąd dobiega odgłos
Mój kibel R32 wsadzamy Vortecha=======>
jedni kupują coraz nowsze, a drudzy coraz starsze
SWAPY 6v, 8v, 10v, 12v, 16v, 20v 24v i inne cuda
- Hurricane48
- Mały gagatek
- Kontakt:
Badylku wielkie dzięki za to co napisałeś:) na pewno sprawdzę:) przeguby jak wymieniałem to wymieniłem wszystkie cztery zewnętrzne i wewnętrzne. a strzela tylko jak ruszam podczas jazdy nie ma stuku wiec bede sprawdzał jak go podniosę:)
Pozdrawiam serdecznie i biorę się do roboty:)
Pozdrawiam serdecznie i biorę się do roboty:)
mam to samo u siebie...podejzewam maglowince
[size=100][color=red][b]You´ll Never Walk Alone[/b][/color][/size]