Zapala się lampka oleju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ja wam powiem tak w ramach ciekawostki:) tez mialem problem w zasadzie identyczny po nagrzaniu silnika dioda oleju i bzyczek, dodatkowo po odpaleniu tez caly czas mrugala dioda i zamulalo..tez sie nakombinowalem zgodnie z poradami...i nic nie pomoglo...wiec tak jezdzilem i co smieszne jakis czas pozniej padly mi szczotki na alternatorze, wymienilem i nie ma sladu po problemach z dioda i bzyczkiem, a juz duuuzo czasu uplynelo od wymiany szczotek
Piotrek smiejesz sie, ale jakis czas temu tez strasznie walczylem z ta przypadloscia i wlasnie sie okazalo ze to cos w elektryce, chociaz nie wiem jaki zwiazek ma powiedzmy slabe ladowanie na mruganie"oleju"...srednio sie znam na elektryce...ale w moim przypadku pomoglo wlasnie pogrzebanie w alternatorze...poza tym mowilem ze to jest w ramach ciekawostki
pozdrawiam:)
pozdrawiam:)
Według mnie i kilku mechaników filtr nie ma nic do rzeczy, jeżeli silnik jest w dobrym stanie. U mnie był niedokręcony filtr oleju i też świeciła i piszczało w aucie, też szukałem przyczyny jak głupek. I przy wymianie oleju wyszło, że tam tracił ciśnienie, a filtr w tej chwili mam Filtrona i przejechane około 8000tys. czyli następna wymiana go czeka i nawet nie pisnęło w aucie. U mnie troche ginął olej i też chciałem już remontować silnik, ale sprawdziłem ciśnienie, sprężanie, okazało się w porządku, więc czepiałem się właśnie oleju że za rzadki, a to że filtr polski i różnych takich.
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
daniel2k smieje sie bo to byl zart.
A tak na prawde to nie wiem czemu czepiacie sie tak tego filtrona. Jeszcze nie uslyszalem jakiejs bardziej konkretnej odpowiedzi.
Jak teraz stwierdzic ktore filtry sa lepsze a ktore gosze. Byc moze i filtron potrzebuje wyzszego cisnienia, ale moze i lepiej filtruje.
Kupie teraz jak bedzie filtr Manna, mowicie ze jest w takiej samej cenie. I tak zazwyczaj stawiam auto do wymiany oleju i daja co maja, do danego modelu.
Tylko mowie: olej Mobil Super S prosze, i to wszystko
Czytalem wlasnie temat olei i bylem wczoraj w sklepie i jest taka fajna oferta Castrol GTX Magnatec 10W-40 za 29Euro w bance 5 litrowej bo chcialem sie przerzucic, niestety Mobila nie maja, bo jednak ten Mobil to chyba dobry wybor. A zreszta co tu sie tak mocno rozczulac nad starym autem.
A tak na prawde to nie wiem czemu czepiacie sie tak tego filtrona. Jeszcze nie uslyszalem jakiejs bardziej konkretnej odpowiedzi.
Jak teraz stwierdzic ktore filtry sa lepsze a ktore gosze. Byc moze i filtron potrzebuje wyzszego cisnienia, ale moze i lepiej filtruje.
Kupie teraz jak bedzie filtr Manna, mowicie ze jest w takiej samej cenie. I tak zazwyczaj stawiam auto do wymiany oleju i daja co maja, do danego modelu.
Tylko mowie: olej Mobil Super S prosze, i to wszystko
Czytalem wlasnie temat olei i bylem wczoraj w sklepie i jest taka fajna oferta Castrol GTX Magnatec 10W-40 za 29Euro w bance 5 litrowej bo chcialem sie przerzucic, niestety Mobila nie maja, bo jednak ten Mobil to chyba dobry wybor. A zreszta co tu sie tak mocno rozczulac nad starym autem.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
Miałem takie same obiawy u siebie, zaczeło sie niewinnie, pod koniec juz na kazdym biegu alarm sie wlaczał przy 2000-2100 obrotów.Toldzia pisze:Ja też mam problem zapalającej się kontrolki z buzerem, przy nagrzanym silniku. I praktycznie zawsze przy prędkościach 80-90km/h gdy puszczam gaz (hamuje silnikiem). Najlepsze jestto że po mieście problemu nie ma a silnik jst nagrzany. Olej mam minerlany mobil 1 a filtr Filtrona. Oleju nie ubywa jest ok. Sprawdzałem czujniki - połaczenia są ok. Dokładnie mija rok jak wymieniałem olej. Teraz chcę wlać Castrola 15W40, filter jak mówicie zapodam Mana. Potem się dalej bedę martwił - zobaczymy:)
własnie byłem u mechanika i przy okazji regeneracji przekladni kierowniczej wymieniłem olej (uzywam mobil super-m 15w40) oraz filtr zmieniłem na "knecht". Problem zniknął, nareszcie mogę jezdzic bez denerwowania sie tym hałasem. mechanik dodatkowo mi powiedział, że jak coś takiego bedzie sie kiedykolwiek jeszcze dziala to mam wlac specjalny preparat do oleju, dostepny w kazdym ponoc sklepie, sprawia, że olej ma lepsza lepkośc.
Golfik sprzedany pierwszemu klientowi :) Czyżby za niska cena?
Nazywa to się motodoktor i zwiększa nie lepkość a gęstość. Opory tłoczenia oleju zwiększają wtedy ciśnienie. Czyli takie pudrowanie syfa.rav0910 pisze:powiedział, że jak coś takiego bedzie sie kiedykolwiek jeszcze dziala to mam wlac specjalny preparat do oleju, dostepny w kazdym ponoc sklepie, sprawia, że olej ma lepsza lepkośc.
=-Pinhead-=
Z tego co czytałem to własnie zwiększa lepkość a nie gęstość!!!Pinhead pisze:Nazywa to się motodoktor i zwiększa nie lepkość a gęstość. Opory tłoczenia oleju zwiększają wtedy ciśnienie. Czyli takie pudrowanie syfa.rav0910 pisze:powiedział, że jak coś takiego bedzie sie kiedykolwiek jeszcze dziala to mam wlac specjalny preparat do oleju, dostepny w kazdym ponoc sklepie, sprawia, że olej ma lepsza lepkośc.
Golfik sprzedany pierwszemu klientowi :) Czyżby za niska cena?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
bzyczek kontroli oleju
mi ga
[ Dodano: 28 Kwi 2006 08:39 ]
[ Dodano: 28 Kwi 2006 08:41 ]
mi gaśnie bzyczek i kontrolka jak nacisnę sprzęgło lub puszczę nogę z gazu .Co to może być?
[ Dodano: 28 Kwi 2006 08:39 ]
[ Dodano: 28 Kwi 2006 08:41 ]
mi gaśnie bzyczek i kontrolka jak nacisnę sprzęgło lub puszczę nogę z gazu .Co to może być?
browarunio