Jak sprzężone są wentylatory klimy i chłodnicy silnika?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- paweł_ek
- Mały gagatek
Jak sprzężone są wentylatory klimy i chłodnicy silnika?
Witam!
Sytuacja wygląda następująco. Mój kolega w Golfiku 3 z silnikiem 1Z i klimą ma sprzężony wentylator chłodnicy silnika z wentylatorem klimatyzacji, tzn. jeśli palcami zakręci wentylatorem chłodnicy silnika to obraca się jednocześnie went klimy. A w moim Golfie 3 też z kilmą tak się nie dzieje. Wentylator chłodnicy nie napędza wentylatora klimatyzacji. I teraz pytania.
Na jakiej zasadzie następuje sprzężenie obu wentylatorów? jest tam jakiś pasek klinowy czy coś? Jak się do tego wszystkiego dostać? Czy pomoże demontaż grila czy trzeba coś jeszcze demontować aby naprawić usterkę? Czy to że nie działa went klimatyzacji może mieć wpływ na jej chłodzenie?
Przyznam że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, dopiero dzisiaj.
Sytuacja wygląda następująco. Mój kolega w Golfiku 3 z silnikiem 1Z i klimą ma sprzężony wentylator chłodnicy silnika z wentylatorem klimatyzacji, tzn. jeśli palcami zakręci wentylatorem chłodnicy silnika to obraca się jednocześnie went klimy. A w moim Golfie 3 też z kilmą tak się nie dzieje. Wentylator chłodnicy nie napędza wentylatora klimatyzacji. I teraz pytania.
Na jakiej zasadzie następuje sprzężenie obu wentylatorów? jest tam jakiś pasek klinowy czy coś? Jak się do tego wszystkiego dostać? Czy pomoże demontaż grila czy trzeba coś jeszcze demontować aby naprawić usterkę? Czy to że nie działa went klimatyzacji może mieć wpływ na jej chłodzenie?
Przyznam że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, dopiero dzisiaj.
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
jest jeden tylko silnik, który za pomocą cienkiego paska napędza drógi wiatrakNa jakiej zasadzie następuje sprzężenie obu wentylatorów
[ Dodano: Sro Lip 21, 2010 23:20 ]
to barkuje Ci paska, załóż i po sprawiepaweł_ek pisze:Wentylator chłodnicy nie napędza wentylatora klimatyzacji. I teraz pytania.
Ostatnio zmieniony śr lip 21, 2010 23:20 przez Przemo440, łącznie zmieniany 1 raz.
ja w aft 1,6 mam fabrycznie największa chłodnice czyli z klekota i mam pasek i 1 silnik na dwa wentyle
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
- paweł_ek
- Mały gagatek
a jak to w końcu jest z tym chłodzeniem? czy działanie tego wentylatora ma duży wpływ na działanie klimy? bo roboty z wymianą paska jest aż za dużo
Mavrick, dzięki za fotki i za pocieszenie
Mavrick, dzięki za fotki i za pocieszenie
Ostatnio zmieniony czw lip 22, 2010 01:19 przez paweł_ek, łącznie zmieniany 1 raz.