Filtr na rurce odmy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Filtr na rurce odmy
Czy jest możliwość zamontowania filtra na rurkę odmy(tuż przy obudowie od filtra powietrza), chodzi mi o filtr odmy. Można zastosować taki patent, czy zaszkodzi to silnikowi?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To zależy o jakiego rodzaju filtr ci chodzi, spotkałem się z filtrem "siatkowym" czy też filtrem drucianym który przypominał w konstrukcji szczotkę do czyszczenia butelek i był umiejscowiony w przewodzie odmy, ale to był swego rodzaju filtr "zgrubny" zamontowanie konwencjonalnego filtra - papierowego, raczej nie ma sensu gdyż opary z odmy szybko go zalepią i układ straci drożność.
Filtr na rurce odmy
Zależy mi na tym aby na filtr powietrza i przepustnicę nie pryskał olej. Gdzie mogę zdobyć taki filterek ''druciany'"?
- italiano_83
- V.I.P.
Jeżeli przeszkadza ci kapiący olej z odmy to załóż sobie lepiej separator oleju, taki jakie zakłada wielu użytkowników TDI-ków, w separatorze zostanie olej, a reszta gazów zostanie normalnie zassana przez układ dolotowy. Taką zabawkę można wykonać we własnym zakresie bardzo niskim kosztem.
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
-
- Forum Master
- italiano_83
- V.I.P.
Filtr druciany nie zatrzyma ci oparów olejowych, one muszą gdzieś osiąść i dalej będą się skraplać w przewodzie dolotowym między filtrem powietrza a kolektorem.Nie uważacie że wystarczy taki filterek druciany, tylko gdzie mogę taki dostać? Albo w jakim samochodzie występuje coś podobnego?
Taki filtr druciany jest wciśnięty w odmę fiata Seicento 899- popularna 900 setka, ale wątpię aby udało ci się dostać w ASO sam druciany filtr, choć możesz zapytać. On jest wciśnięty w środek węża więc prawdopodobieństwo jego zużycie czy tez zniszczenia równe jest niemal zero. Ja to odkryłem jak wymieniałem odmę bo popękała- przypadkiem, tez mnie to zdziwiło, ale taki tam jest patent zastosowany.
Lepiej wykonać samodzielnie separator oleju, znacznie efektywniej się to sprawdzi niż jakikolwiek filtr.