DZIURA W PODŁODZE

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szklarz666
Nowicjusz
Nowicjusz

DZIURA W PODŁODZE

Post autor: szklarz666 » śr lip 14, 2010 11:36

Witam wszystkich. Ostatnio z racji że po poprzednim właścicielu moje auto posiadało mocno nieprzyjemnie pachnącą wykładzinę podłogową postanowiłem zabrać się za jej wyjęcie i wypranie. Po wyjęciu okazało się że od strony pasażera pod nogami jest pełno błota. Idąc dalej wyjąłem wszystkie izolacje dźwiękoszczelne (także mokre) i moim oczom ukazały się 3 gumowe korki. Po wyjęciu ich okazało się że 2 z nich prowadzą do jakichś zamkniętych profili i tam jest sucho więc ok. Za przez trzeci z nich widać bezpośrednio ziemię. w związku z tym moje pytanie czy to tak ma być i czy ten otwór jest fabryczny? Jeśli tak to kto był tak genialny wymyślając coś takiego skoro cały korek wogóle nie jest szczelny. Zastanawiam się też w jaki sposób tą dziurę uszczelnić żeby uniknąć ponownego zalania auta. Poniżej wstawiam zdjęcie. Nieszczęsny otwór zaznaczony w czarnym kółku. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr lip 14, 2010 12:04

Wystarczyło poszukać.

To są fabryczne otwory technologiczne. Są zaślepione gumowymi korkami i pierwotnie zarem z całą podłogą przykryte masą bitumiczną od spodu. Otwory służyły fabryce do opróżnianiu karoserii po kąpielach np przy fosforowaniu (bo przecież nie wytrząsaliby całej budy;)

Niestety auta mają tendencję do gnicia w tych miejscach. Korek kiedyś może i był szczelny ale lata na gumie robią swoje. Odrdzewij, zamaluj np Brunox Epoxy plus farba podkładowa. Zaślep z np uszczelniaczem. Od spodu to samo plus masa bitumiczna.

szklarz666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szklarz666 » śr lip 14, 2010 12:13

Wolałem po prostu zapytać na forum z racji że wielu tu jest weteranów którzy znają te samochody od podszewki a ja jestem jeszcze nowicjuszem jeśli chodzi o golfy dlatego lepiej mi pytać o to ludzi którzy się na tym znają :) ale dzięki za pomoc kolego :) myślę że jak to uszczelnię i zalepię to powinno być ok przynajmniej na jakiś czas :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr lip 14, 2010 12:24

Z szukaniem chodziło mi o to abyś przez niestosowanie się do regulaminu warana nie dostał.

Tych korków w aucie masz duuzoo:
4 z tyłu pod nogami pasażeta,
z przodu od góry chyba po 4 lub 5 na stronę z czego część tylko przechodzi na wylot, od dołu też są takie co nie lecą na wylot.
koło progów chyba po 5 lub 6 mniejszych wzdłuż krawędzi.
Warto je rozpatrzeć i zabezpieczyć przed gniciem.

szklarz666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szklarz666 » śr lip 14, 2010 12:43

Dzięki za radę postaram się je przejrzeć i zabezpieczyć. Akurat teraz są wakacje i ciepło to postanowiłem go rozebrać i w sumie dobrze zrobiłem. Wcześniej miałem problemy z parującymi szybami i ogólnym zapachem takiej stęchlizny no i chyba znalazłem sprawcę tego wszystkiego. Mam nadzieje że po poprawieniu wszystkiego będzie lepiej :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr lip 14, 2010 12:48

szklarz666 pisze:Dzięki za radę postaram się je przejrzeć i zabezpieczyć. Akurat teraz są wakacje i ciepło to postanowiłem go rozebrać i w sumie dobrze zrobiłem. Wcześniej miałem problemy z parującymi szybami i ogólnym zapachem takiej stęchlizny no i chyba znalazłem sprawcę tego wszystkiego. Mam nadzieje że po poprawieniu wszystkiego będzie lepiej :) pozdrawiam
Ja miałem to samo, zapach pięknej padliny. Przy odkurzaniu zobaczyłem ze suchy dywan robi się mokry. przy rozebraniu suszyłem, myłem, część filcu poszła nowa (około 22 zł za 50x50 cm z masą bitumiczną - aby woda nie przeciekała od góry) Do tego dodatkowe wyciszenia z pianki EDPE. Z tym, że ja zająłem się wym w kwietniu i ciężko auto schło, zbyt mało słońca.

[ Dodano: 14 Lip 2010 12:51 ]
Aha, po rozebraniu zamknij się w aucie a niech inna osoba leje wodę ze wszystkich stron. Dobrze jest znaleźć winowajcę wody przed złożeniem. U mnie nic nie leciało, przeciekało chyba przez popękaną masę bitumiczną na filcu i tam zostawało. Ona zabezpiecza filc przed przemakaniem od góry.

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » śr lip 14, 2010 13:08

niektórzy po prostu zaspawują te otwory :helm: możesz też kupić akie zaślepiki w ASO albo na szrotach poszukać albo na allegro czasem można znaleść

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

szklarz666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szklarz666 » śr lip 14, 2010 13:25

A gdzie kupiłeś ten filc z matą bitumiczną i osłony dźwiękochłonne? Bo tez myślałem nad wymianą tego :)

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr lip 14, 2010 13:32

Produkty APP, ponoć dostępne w większości sklepów z materiałami dla lakierników (dobieranie lakieru) - przynajmniej tak przedstawiciel APP twierdził do którego dzwoniłem.

Na allegro są tańsze ale nie lubię kupować na allegro i płacić poczcie polskiej, która później nie może mi tego do domu donieść.

Np
http://moto.allegro.pl/item1113054823_b ... mocja.html

Sam filc można kupić za grosze (ok 20 zł za 3-4 m kw. na allegro) ale fajnie by było jakby był chroniony przed wodą.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”