Witam
Myślałem, że już narazie koniec problemów z moim autkiem jak narazie ale dzisiaj niespodziewanie kolejna niespodzianka... Otóż pojechałem sobie dizisaj na basen z dziewczyną z rana, samochód stał cały dzień przeważnie w cieniu. Około wieczora wsiadam i podjeżdzam do domu. Po jakiś 2-3 godzinach wsiadam przekręcam zapłon a tu mi nie gaśnie kontrolka od ABSu i takiego trójkącika wokół którego biegnie strzałka (pod kontrolką ABSu) (ten trójkącik włącza się też gdy wyłącza się ręcznie ESP). No i myślę sobie o co tu chodzi, ale dobra pojechałem, wujeżdzam za miasto i rozpędzam sie do ok 100km/h a tu mi na kompie wyskakuje błąd ABS FEHLER. No ale dobra przejechałem jakieś 25km jak gdyby nigdy nic (może mi się wydawało ale czułem jakby hamulce były delikatnie twardsze). Po przyjechaniu do dom (25km) dotykam tarcz hamulcowych a wszystkei bardzo nagrzane i dłużej jak 1 sekunde cieżko palca na nich utrzymać, czy to normalne? Cholera co znowu się stało, bo już sił nie mam do mojego samochodu
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
[ Dodano: 11 Lip 2010 21:55 ]
Prosze o pomoc, gdzieś wyczytałem, że ktoś miał taki sam problem a przyczyną była luźna kostka w kasecie, gdzie ta kostka sie znajduje?
ABS FEHLER - czyli kolejny problem z moim golfem :|
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to jest kontrolka od ESPGustav pisze:takiego trójkącika wokół którego biegnie strzałka
NormalneGustav pisze:Po przyjechaniu do dom (25km) dotykam tarcz hamulcowych a wszystkei bardzo nagrzane i dłużej jak 1 sekunde cieżko palca na nich utrzymać, czy to normalne?
Dobrze by było pod VAGa podłączyć i sprawdzić co go boli...tak z gdybania to można czujniki posprawdzać przy kołach,m ale pewnie na niewiele się to zda
Siemka
Już czytałem parę tematów i zauważyłem że gdzieniegdzie pomogło odepnięcie, przeczyszczenie i popsikanie WD-40 tych czujników przy kołach. Ale teraz mam pytania kolejne
Te czujniki od ABS i ESP są na kołach?
Gdzie dokładnie się znajdują? Mógłbyś to mniej więcej opisać dla lepszego obrazu bo jutro odkęce koła i przeczyszcze to cholerstwo tylko chciałbym wiedzieć gdzie szukać te czujniki od ABSu i ESP
Już czytałem parę tematów i zauważyłem że gdzieniegdzie pomogło odepnięcie, przeczyszczenie i popsikanie WD-40 tych czujników przy kołach. Ale teraz mam pytania kolejne
Te czujniki od ABS i ESP są na kołach?
Gdzie dokładnie się znajdują? Mógłbyś to mniej więcej opisać dla lepszego obrazu bo jutro odkęce koła i przeczyszcze to cholerstwo tylko chciałbym wiedzieć gdzie szukać te czujniki od ABSu i ESP
Dla wyjąśnienia... Jestem zielony w mechanice i elektryce samochodowej, dlatego pytam się gdzie te czujniki, czy jak ściagnę koło to czy moim oczą ukażą się te czujniczki?
Ostatnio zmieniony ndz lip 11, 2010 22:55 przez Gustav, łącznie zmieniany 1 raz.
będzie widać zerknij tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zujnik+abs czujniki ABS są nad zębatką która jest za tarcząGustav pisze:czy jak ściagnę koło to czy moim oczą ukażą się te czujniczki?
Ostatnio zmieniony ndz lip 11, 2010 23:30 przez szawełło, łącznie zmieniany 3 razy.
Ba.........................
Wielkie dzięki panowie jutro zabieram się do sprawdzania czujników...
[ Dodano: 12 Lip 2010 13:43 ]
Chciałbym powiedzieć, że problem rozwiązany. Nie pomogło żadne psikanie ani nic, pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i okazało się, że czujnik od strony kierowcy się posypał... wymieniłem i problem się rozwiązał
[ Dodano: 12 Lip 2010 13:43 ]
Chciałbym powiedzieć, że problem rozwiązany. Nie pomogło żadne psikanie ani nic, pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i okazało się, że czujnik od strony kierowcy się posypał... wymieniłem i problem się rozwiązał