Od przeszło 2 lat już męczę się z nieszczelnoscia wydechu w moim golfie (90km 1.8 gx badz rp, do dzis nie do konca jestem pewien) na laczeniu kolektora z rura kolektorowa.
Pewnie dla niejednego z was zmora byl super-niemiecki pomysl zaczepow sprezynowych.Zmienialem juz 3 razy powyzsze zaczepy ale problem zamiennikow jest taki, ze nie maja zadnej sprezystosci na ogol i nie trzymaja laczenia lub puszczaja po jakims czasie.
Zdecydowalem sie takze na modyfikacje w postaci laczenie srubowego wraz ze sprezynami (zrobil mi to jeden znajomy mechanik), rozwiazanie bylo dobre na chwile, laczenie usztywnilo dosc mocno caly wydech, pojawily sie w zwiazku z tym wibracje a i tak ostatecznie rozszczelnilo sie wszystko. Zaczelo chodzic mi po glowie zalozenie kolektora wydechowego z wersji gti badz innych silnikow 1.8, ktory ma laczenie srubowe wraz z uszczelka zamiast tych nieszczesnych sprezyn, w zwiazku z tym chcialem spytac czy takie cos ma sens i czy takie kolektory spasuja do bloku silnika. Zastanawia mnie tez czy wystarczy wymiana samej rry kolektorowej i jakewentuanie wplynie to na cala prace wydechu i na charakterystyke.
Jesli mieliscie doswiadczenie z czyms takim to prosilbym o jakies porady, jestem otwarty na wszystkie sugestie, moze znacie jakiegos dobrego producenta tych nieszczesncych zaciskow sprezynowych, moze macie inny pomysl...
Problem z ukladem wydechowym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP