Witam,
kiedy odpalam silnik (zimny) to podczas zaplonu slychac dudnienie (wlasciwie to sa takie wstrzasy calego silnika), ale kiedy silnik juz zapali to pracuje normalnie, natomiast kiedy silnik jest tzn. im cieplejszy przy odpalaniu tym slabsze to dudnienie, a kiedy juz jest goracy to zapala normalnie, w czym tkwi problem?
1.4 TDI eksplozje podczas zaplonu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 TDI eksplozje podczas zaplonu
Niektore kobiety sa bezcenne, za wszystkie inne zaplacisz karta MasterCard xD
myslisz?kinomysz pisze:Problem "tkwi" w trzech cylindrach
u mnie w ksiazce jest napisane ze 155Nmkinomysz pisze:około 190Nm
to fakt, powyzej 3000obr/min bulgocze jakby mial ze 4 litry, swoja droga, ciekawe jak tego dokonalikinomysz pisze:Poza tym przy 3000obr/min brzmi przecież jak silnik Subaru Imprezy
Tak myślę że to przez trzy cylindry. Maiłem okazje jeździć trochę Golfem 4 1.9TDI i przy odpalaniu zimnego silnika pierwsze suwy tłoków też były bardzo mocne, agresywne. Ponieważ jest to silnik cztero cylindrowy to działające siły rozkładają się symetrycznie, a przez to nie przenoszą się na karoserię. Ten sam"problem" występował w oplu corsie 1.0 3cyl. tamten silnik w ogóle chodził jak kosiarka. Odpalając 6 cyl. benzynowy silnik BMW problem nie występuje W lupo 1.4TDI jest 190Nm.Blade88 pisze:myslisz?kinomysz pisze:Problem "tkwi" w trzech cylindrach
u mnie w ksiazce jest napisane ze 155Nmkinomysz pisze:około 190Nm
to fakt, powyzej 3000obr/min bulgocze jakby mial ze 4 litry, swoja droga, ciekawe jak tego dokonalikinomysz pisze:Poza tym przy 3000obr/min brzmi przecież jak silnik Subaru Imprezy
Nie wydaje mi sie zeby byla to wina 3 cylindrow, bo o ile pamietam, zanim to sie zaczelo dziac to odpalal normalnie, jak mialem Tico, taz ma 3 cyl. to rowniez odpalal normalnie, moze olej z turbo dostaje sie do ukladu dolotowego i stad te eksplozje podczas zaplonu - tak sobie pomyslalem, moze ktos jeszcze ma jakies sugestie?