1992 r 1.8 b siadła skrzynia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
1992 r 1.8 b siadła skrzynia
Witam mam problem ze skrzynią wycieka olej obok półośki prawdopodobnie jakiś uszczelniacz czy coś takiego. Mechanik powiedział że są do wymiany również łożyska. Co zrobić : naprawiać tę skrzynie czy kupić używkę? Jeśli używkę to czy pasują od golfów np. 1.6 i 1.3 czy musi być od 1.8.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 12:45 przez Danielak22, łącznie zmieniany 1 raz.
Łożyska plus robocizna to koszt pewnie drugiej skrzyni. Ogólnie skrzynie manualne jakoś bardzo nie padają to bym wymienił. Ale jak rozbierzesz skrzynie i okaże się, że pół do wymiany bo a to łożysko te już słabe, a to tryb, a to synchronizator bo na starych nie warto składać.Danielak22 pisze:Witam mam problem ze skrzynią wycieka olej obok półośki prawdopodobnie jakiś uszczelniacz czy coś takiego. Mechanik powiedział że są do wymiany również łożyska. Co zrobić : naprawiać tę skrzynie czy kupić używkę? Jeśli używkę to czy pasują od golfów np. 1.6 i 1.3 czy musi być od 1.8.
Co do pasowania, najlepiej odczytać kod skrzyni i kupić taką samą. Powinna pasować z 1,6 i 1,8.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 13:12 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,
Jeśli mogę to się wypowiem co do skrzyni biegów i opinii "lepiej kupić używaną". W swym MK2 mam już trzecią :/ i pomału znów coś w niej "szumi". Za każdym razem ktoś mówi, że nie warto naprawiać, że lepiej kupić używkę -> która za jakiś czas znów padnie. U mnie koszt dwóch skrzyni i dwóch robocizn wymiany jest większy niż naprawa tej pierwszej!
Nie mówię, że źle jest kupić drugą skrzynię, ale w przypadku kupna polecam dobrze ją sprawdzić.
Pozdrawiam
P.S Skrzynie mają takie samo mocowanie. Będą pasować.
Jeśli mogę to się wypowiem co do skrzyni biegów i opinii "lepiej kupić używaną". W swym MK2 mam już trzecią :/ i pomału znów coś w niej "szumi". Za każdym razem ktoś mówi, że nie warto naprawiać, że lepiej kupić używkę -> która za jakiś czas znów padnie. U mnie koszt dwóch skrzyni i dwóch robocizn wymiany jest większy niż naprawa tej pierwszej!
Nie mówię, że źle jest kupić drugą skrzynię, ale w przypadku kupna polecam dobrze ją sprawdzić.
Pozdrawiam
P.S Skrzynie mają takie samo mocowanie. Będą pasować.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 14:52 przez finni, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Szukaj skrzyni typu 020 jest to wybite na skrzyni w okolicach flanszy do których przykręcasz półośki i będzie pasowała, tylko zwróć uwagę na ilość zębów na wałku bo któraś chyba jest na gruby wałek, jeśli sie nie myle to skrzynka 2Y
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 19:41 przez wojtas4589, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... riebe.htmlDanielak22 pisze:A ma ktoś może oznaczenia skrzyń i ich przełożenia np. skrzynia aap przekładnia główna 4.4 1 bieg-3.00 2bieg-1.5 itp.