Jak ustawić te znaczki na rozrządzie?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Sharku83
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak ustawić te znaczki na rozrządzie?

Post autor: Sharku83 » wt cze 29, 2010 20:07

Witam mam rozebrane auto i przygotowane do wymiany rozrządu, chciałem go ustawić tak jak był poprzedni ale coś mi się wydaje, że jest źle ustawiony. Tak więc jak górne i znaczek T ma się zrównać ze strzałką, a na reszcie jak mają być ustawione? Bo zauważyłem, że też są znaczki i nie jestem pewien co do ich ustawień. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Silnik 1.8 ADZ.

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/332692.html][img]http://images.spritmonitor.de/332692_1.png[/img][/url][b]LPG[/b]

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » wt cze 29, 2010 21:17

Znak na kole rozrządu jak piszesz ma sie zrównać ze strzałką a na kole pasowym wału masz tylko jeden znak tyle że musisz założyć dolną cześć obudowy rozrządu i przyłożyć kolo zęby móc porównać znaki. Nie polecam ustawiania na znaki kola zamachowego bo one nie zawsze dobrze wskazują.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt cze 29, 2010 21:44

gracek1906 pisze:Nie polecam ustawiania na znaki kola zamachowego bo one nie zawsze dobrze wskazują.
jakas nowosc...

trzeba wiedziec na jaki znak ustawiac :) bo czasem są dwa znaki , juz ze znakiem do zapłonu :)

do tego znak na posrednim kole to tez mozna sobie darowac, tylko ustawic na aparacie zapłonowym palec na pierwszy cylinder patrzac od strony paska ( pod osłonką pod palcem, jest kreska.. poluzowac aparat, przekręcic , zeby palec wskazywał ta kreske.. i spasowac z kopułka :) gorne koło tak jak piszesz, znak na strzałke.
pozniej spiąc wszystko paskiem , sprawdzic na sucho przekrecajac całoscia np kluczem załozonym na wał i odpalac :) , pozniej regulacja zapłonu i musi smigac :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Sharku83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sharku83 » wt cze 29, 2010 22:04

Czy koło zębate z wału jest to same i można je zamienić z tym na pompie olejowej? Numery ma te same, ilość zębów też, wygląda na to samo. Obrazek
I co oznacza ta kropka na tym kole? Co to jest za oznaczenie?
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 22:07 przez Sharku83, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/332692.html][img]http://images.spritmonitor.de/332692_1.png[/img][/url][b]LPG[/b]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt cze 29, 2010 22:07

Sharku83 pisze:czy koło zębate z wału jest to same i można je zamienić z tym na pompie olejowej? Numery ma te same, ilość zębów też, wygląda na to samo.
jezeli jest to samo , to ja nie widze przeszkód :) ,

[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 10:10 pm ]
Sharku83 pisze:I co oznacza ta kropka na tym kole? Co to jest za oznaczenie?
koło jest takie samo jak np w 1.6 w mk II .. z teog co kojarze... a kropka oznacza ze podczas ustawiania rozrzadu kropka ma zgrywac sie z płaszczyzną głowicy.. jak ktos nie ma znaku O T :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 29, 2010 22:51

Sharku83, koła są te same na wałku rozrządu i na wałku pośrednim.
Koło takie ma dwa znaki, jeden po stronie głowicy drugi od zewnątrz. Ten od głowicy zgrywa się z jej płaszczyzną, a ten zewnątrzny ze znakim na pokrywie rozrządu jeśli tam ten znak jest.
Na dole - zdejmujesz koło pasowe, zdejmujesz dolną osłonę, zakładasz koło pasowe jedną śruba mocując i jego znak zgrywasz ze znakiem na kole wałka pośredniego tym co nazywasz "od pompy". To jest standardowe ustawienie i jeśli wcześniej tak było ustawione to po identycznym ustawieniu nic się nie rusza już z aparatem zapłonowym

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Sharku83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Sharku83 » śr cze 30, 2010 00:33

No właśnie ja miałem pościągane obydwa te koła i je zamieniłem. Wymieniłem też pompę. Miałem bicie na wale, bo koło mi chodziło mimośrodem, więc chciałem sprawdzić czy to wał czy koło pasowe. Ale na tych kołach pasowych mam 2 znaki. Jeden oT i po ok 15 ząbkach jest kropka. i jak się ma do tego ta kropka? I jeszcze jedno, co z tym małym kołem na samym dole , bo ja też tam mam taki cycek - znak wypukły. Ostatnio po wymianie rozrządu auto mi nierówno chodziło, czyli pewnie machnął się ojciec o 1 ząb przy zakładaniu?
Dzięki z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 00:35 przez Sharku83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr cze 30, 2010 06:11

Paweł Marek pisze:To jest standardowe ustawienie i jeśli wcześniej tak było ustawione to po identycznym ustawieniu nic się nie rusza już z aparatem zapłonowym
chcesz powiedziec, ze po ustawieniu wszystkiego na zero nie trzeba korygowac pozniej wyprzedzeniem zapłonu ?? to juz jest ustawione na +6 ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr cze 30, 2010 07:47

Oczywiście że tak, jeśli rozrząd był ustawiony prawidłowo i ponownie został ustawiony prawidłowo to po co ustawiać zapłon.
Sharku83 pisze:znak wypukły
to nie znak , tylko występ ustalający koło pasowe, i dopiero na kole pasowym, jest znak.
do tego znak na posrednim kole to tez mozna sobie darowac, tylko ustawic na aparacie zapłonowym palec na pierwszy cylinder patrzac od strony paska ( pod osłonką pod palcem, jest kreska.. poluzowac aparat, przekręcic , zeby palec wskazywał ta kreske..
niby można, tylko jak od tego kręcenia czujnik halla wypadnie w stronę bloku silnika, to bedzie tam upchany, będzie mu gorąco, po licho te kombinacje. Są znaki, jak wszyscy beda na nie ustawoać to nie bedzie potem takich problemów z kręceniem aparatem zapłonowym bo brak iskry tam gdzie trzeba (wiem że to utopia))

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”