Pytania w sparwie klimatyzacji i odgrzybiania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytania w sparwie klimatyzacji i odgrzybiania
Wiec tak jestem nowicjuszem na tym forum. Miałem kilka problemow na, które mi po mogliście za co bardzo dziękuje. A wiec, żeby nie zanudzać przechodzę do rzeczy mianowicie chodzi mi o nieprzyjemny zapach w moim samochodzie na początku myślałem ze jest to wina moich wybryków bo mam Golfa IV od półtorej roku a na mechanice się dobrze nie znam. Ale po kolei po wyjmowałem wszystkie siedzenia i przednie i tylne umyłem je dokładnie tak samo jak cale wnętrze i suszyłem je 4 dni na słońcu oczywiście na noc wszystko zamykałem aby rosa się nie osiadała. Zrobiłem to bo myślałem, ze mam wilgoć czy grzyba w samochodzie z tego powodu iż na tyle zdarzało się parę razy rozlać piwko lub jakiś sok. Ale to nie znacznie pomogło wiec postanowiłem trochę poczytać o odgrzybianiu i nieprzyjemnym zapachu z nawiewów i klimatyzacji. Znalazłem dwa ciekawe artykuły. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=4167389#4167389 i http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=166489 za co autorom tych tematów bardzo dziękuje, gdyż bardzo mi pomogły. Lecz nigdzie nie mogę znaleść (lub nie umiem szukać) odpowiedzi na kilka pytań które mnie nurtują. A mianowicie:
1. Nie wymiałem filtra kabiny i nie wiem kiedy był wymiany czy wymiana jest konieczna?
2. Na allegro widziałem masę filtrów pyłkowych i pianek do oczyszczania klimatyzacji i każdy produkt zdaniem sprzedających jest NAJLEPSZY a jaki filtr jaka piankę radzilibyście mi użyć. Chodzi mi o firmę?
3. Czy kiedy przystępuje do czyszczenia (Cały czas mowa o MK4) gdzie muszę na nieść piankę w jakie miejsca i czy muszę później ja dokładnie wyczyścić?
4. Czy przed czyszczeniem należy wyjąć filtr pyłkowy?
5. Jak wprowadzać piankę do wlotów powietrza i czy coś należy wyjąć np. radio lub przełącznik świateł?
Jestem tu nowicjuszem wiec jak bym napisał post w nie właściwym miejscu proszę o przesunięcie go i za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
1. Nie wymiałem filtra kabiny i nie wiem kiedy był wymiany czy wymiana jest konieczna?
2. Na allegro widziałem masę filtrów pyłkowych i pianek do oczyszczania klimatyzacji i każdy produkt zdaniem sprzedających jest NAJLEPSZY a jaki filtr jaka piankę radzilibyście mi użyć. Chodzi mi o firmę?
3. Czy kiedy przystępuje do czyszczenia (Cały czas mowa o MK4) gdzie muszę na nieść piankę w jakie miejsca i czy muszę później ja dokładnie wyczyścić?
4. Czy przed czyszczeniem należy wyjąć filtr pyłkowy?
5. Jak wprowadzać piankę do wlotów powietrza i czy coś należy wyjąć np. radio lub przełącznik świateł?
Jestem tu nowicjuszem wiec jak bym napisał post w nie właściwym miejscu proszę o przesunięcie go i za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Przy czyszczeniu klimy wymiana filtru jest konieczna jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany. Sugeruje się iż filtr kabinowy wymieniamy raz w roku
Co do filtru to najlepsze są filtry węglowe i taki najpepiej użyć.
Odgrzybianie klimy najlepiej zrobić w jakimś zakładzie co się tym zajmuje.
Jesli chcesz samodzielnie odgrzybić to przy użycia środka wurth (czy jakoś tak).
W zestawie masz węzyk którym aplikujesz środek w wszystkie kanały (nawiewy). Sam parownik odgrzybiasz po przez wentylator lub co lepiej demontujesz schowek i wentylator, tak aby mieć dostęp do parownika.
Co do filtru to najlepsze są filtry węglowe i taki najpepiej użyć.
Odgrzybianie klimy najlepiej zrobić w jakimś zakładzie co się tym zajmuje.
Jesli chcesz samodzielnie odgrzybić to przy użycia środka wurth (czy jakoś tak).
W zestawie masz węzyk którym aplikujesz środek w wszystkie kanały (nawiewy). Sam parownik odgrzybiasz po przez wentylator lub co lepiej demontujesz schowek i wentylator, tak aby mieć dostęp do parownika.
witam
w zasadzie popierak przedmowce ale nie sadze zeby wymiana filtru była konieczna co rok
moi mzdanie m jak wymienisz raz na dwa lub 3 lata to wystarczy. raz w roku to mozesz go wyjac i odkurzyć i wytrzepać.
po drugie najlepsze jest ozonowanie klimy w zakładach ktore sie tym zajmuja bo wszystko zabila a koszt wcale nie duży
pianka tez mozna bo sam tak robie-musi mieć długoi weżyk i wcale nie wyjmuje schowka bo do parownika dostaje sie od strony filtra przeciwpyłkowegio a przynajmniej do samego wiatraka
pianki nie usuwasz, ona sama przemieni sie w płyn, ktory po właczeniu klimy wyleci na zewnatrz auta-wykapie ci na ziemie
pozdrawiam i zycze miłej zabawy
w zasadzie popierak przedmowce ale nie sadze zeby wymiana filtru była konieczna co rok
moi mzdanie m jak wymienisz raz na dwa lub 3 lata to wystarczy. raz w roku to mozesz go wyjac i odkurzyć i wytrzepać.
po drugie najlepsze jest ozonowanie klimy w zakładach ktore sie tym zajmuja bo wszystko zabila a koszt wcale nie duży
pianka tez mozna bo sam tak robie-musi mieć długoi weżyk i wcale nie wyjmuje schowka bo do parownika dostaje sie od strony filtra przeciwpyłkowegio a przynajmniej do samego wiatraka
pianki nie usuwasz, ona sama przemieni sie w płyn, ktory po właczeniu klimy wyleci na zewnatrz auta-wykapie ci na ziemie
pozdrawiam i zycze miłej zabawy
nom ok dzieki ale jak ja wyjelem ten filtr to on jest caly czarny i u brudzony i mycie i suszenie praktycznie nie pomogło. wiec postaram sie to zrobic sam tylko zamowie odpowiednie srodki na allegro czeka mnie wyjazd do niemiec wiec trzeba zadbac o samochod przd podroza
[ Dodano: 29 Cze 2010 14:34 ]
nom pewnie, ze nie ;p
[ Dodano: 29 Cze 2010 14:34 ]
nom pewnie, ze nie ;p
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 14:44 przez KazioM, łącznie zmieniany 1 raz.
filtr kabinowy (ten pod szybą, zwany także filtrem przeciwpyłkowym) powinien być wymieniony przy każdym przeglądzie czyli co 15tyś km. najlepsze są filtry z węglem aktywnym (najlepsze dla alergików).
ja osobiście używam filtrów KNECHT, ale nasze FILTRON-y też są ok (swego czasu szło kupować filtry Filtron z nadrukiem made in germany (sic!))
Moja rada, wymieniaj ten filtr co 15tyś. Parowanie szyb jest często związane z brudnym i wilgotnym filtrem kabinowym.
co do odgrzybiania. są pianki, są ozony i inne takie. są też serwisanci klimatyzacji, którzy rozbierają elementy deski rozdzielczej i dostają się do parownika i fizycznie go czyszczą z pleśni i grzybów. lepiej się nie da.
pzdr
ja osobiście używam filtrów KNECHT, ale nasze FILTRON-y też są ok (swego czasu szło kupować filtry Filtron z nadrukiem made in germany (sic!))
Moja rada, wymieniaj ten filtr co 15tyś. Parowanie szyb jest często związane z brudnym i wilgotnym filtrem kabinowym.
co do odgrzybiania. są pianki, są ozony i inne takie. są też serwisanci klimatyzacji, którzy rozbierają elementy deski rozdzielczej i dostają się do parownika i fizycznie go czyszczą z pleśni i grzybów. lepiej się nie da.
pzdr
Kosz może i nie duży i efekt krótki....u mnie odgrzybianie ozonem pomogło na 2 miesiące i jakoś się do tego zraziłem. Wydaje mi się ze na dłuższą metę skuteczniejsze są środki chemiczne.wladek78 pisze:
Co do aplikowania środka to owszem można przez wentylator, ale czasami trzeba dostać się do samego parownika i tu już niestety trzeba demontować schowek.
Jak kolega bedzie zainteresowany to na forum była foto porada
nom to fajnie bo juz zakupilem preparaty:D heh i tylko czekam az do mnie przyjda
[ Dodano: 30 Cze 2010 18:41 ]
jeszcze jedno pytanie koledzy. czy ten nawieiw co idzie pod szyba tam jest jeden czy dwa kanaly? bo tam tez trzeba odgrzybic i oczywiscie nawiewy na nogi z przodu i z tylu ?
[ Dodano: 30 Cze 2010 18:41 ]
jeszcze jedno pytanie koledzy. czy ten nawieiw co idzie pod szyba tam jest jeden czy dwa kanaly? bo tam tez trzeba odgrzybic i oczywiscie nawiewy na nogi z przodu i z tylu ?
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 18:43 przez KazioM, łącznie zmieniany 1 raz.
Filtr kabinowy wymieniamy co 15 tyś. km lub raz na rok. Tak się zastanawiam czy filtr powietrza silnika też odkurzacie i wymieniacie co 2 - 3 lata ??? jeśli tak to życzę powodzenia.
Zwykły filtr kabinowy mozna kupić już za 30 zł, więc nie ma na czym oszczędzać, tym bardziej że tu chodzi o nasze zdrowie, a odkurzacz wyciągnie tylko pył a roztocze i inne bakterie sobie w nim siedzą w najlepsze. Więc nie kombinujcie tylko kupujcie nowe.
Zwykły filtr kabinowy mozna kupić już za 30 zł, więc nie ma na czym oszczędzać, tym bardziej że tu chodzi o nasze zdrowie, a odkurzacz wyciągnie tylko pył a roztocze i inne bakterie sobie w nim siedzą w najlepsze. Więc nie kombinujcie tylko kupujcie nowe.