pomocy bo normalnie zgłupieje .... elektryka golf II

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jak_rog
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

pomocy bo normalnie zgłupieje .... elektryka golf II

Post autor: jak_rog » pt kwie 21, 2006 20:27

witam. mam mały problem z podświetleniem tablicy rejest z tyłu w moim golfie II 1.6 1991 rok silnik PN. Normalnie już głupieje .... trochę tych kabelków dużo ... aż taki matoł to nie jestem ale widocznie za słabo się znam. poprszę o jakiś schemat tej wiązki co dochadzi do bagażnika lub co i jak jest z tymi kablami tam. proszę o pomoc tak jakbym wogóle się nie znał , krok po kroku.... pomocy i pozdro

silniczek wycieraczek chodzi, itd ... niedawno mi to chodziło a teraz stoi.

PS . żarówki są dobre :)

racer18

Post autor: racer18 » pt kwie 21, 2006 20:34

Ja na pamięć też nie znam ale 1 prosta rada jeśli nie chcesz bawić się z obecnym problemem:
weź miernik lub kontrolke, włącz postojówki i sprawdź na którym przewodzie jest napięcie w przewodach idących do klapy albo bezpośrednio w niej i pociągnij go do kostki oświetlenia tablicy rej. jeśli tamten nie działa. Problem na bank ustąpi :) Chyba że chcesz mieć tak jak oryginalnie było to schematy są w poradach ;)

jak_rog
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: jak_rog » pt kwie 21, 2006 20:59

hmmm ... rozebrałem ściankę boczną w bagażniku (lewa strona) i są tam 2 złączki w której jedna prowadzi do silniczka wycieraczek i niby jest ok

dajcie jasny schemat

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pt kwie 21, 2006 21:01

Napisz wszystko jeszcze raz bo nie lapie... wycieraczka dziala? ogrzewana szyba? tylko zarowki nie swieca? jesli zarowki to w pierwszej kolejnosci zwrocilbym uwage na przewody masowe... sprawdz najpierw niernikiem czy sa sprawne, sa one brazowe i sa 3: jeden do silnika i po jednym na zarowke... sa one zlaczone w jeden przy pomocy takiej badziewnej zlaczki produkcji VW i to ja najczesciej trafia... jesli okaze sie ze nie ma polaczenia z masa to odlacz od niej kable brazowe od zarowek i zlutuj z kablem brazowym od silniczka... powinno dzialac

jak_rog
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: jak_rog » pt kwie 21, 2006 21:05

poczekaj pomału jeszcze raz ... fakt nie wziąłem pod uwagę ogrzewania szyby .... a czy ogrzewanie szyby ma napięcie 6 V bo miernikiem mierzyłem to było 6 V ???? .....

silniczek wycieraczki chodzi a nie chodzą same żarówki od podświetlania tablicy ....

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pt kwie 21, 2006 21:15

wez odchyl gume co masz przy klapie u gury z lewej ta miedzy karoseria a klapa i zobacz ile masz tam przerwanych przewodow

jak_rog
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: jak_rog » pt kwie 21, 2006 21:21

nie mam żadnych przerwanych kabli tam. sprawdzałem. aż taki ciemny nie jestem. poproszę o schemat tych połączeń w klapie i bagażu. pozdro i czekam na schemacik

Awatar użytkownika
kopciuch
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kopciuch » pt kwie 21, 2006 21:26

jak_rog pisze:poczekaj pomału jeszcze raz ... fakt nie wziąłem pod uwagę ogrzewania szyby .... a czy ogrzewanie szyby ma napięcie 6 V bo miernikiem mierzyłem to było 6 V ???? .....
Sprawdż czy masz odpowiednią mase z tyłu bo to wygląda na jej brak.A 6 V na ogrzewaniu szyby to normalka bo przecież to mała grzałka jest i spadek napięcia zawsze będzie :bigok:

A wszystko przez kobiete....:D

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 21, 2006 22:10

szaro-zielony od skrzynki bezpieczników do złącza w bagażniku, od złącza do żarówki tablicy szaro błękitny. Między jedną a druga żarówką szaro-zielony. Schematu czytelnego tu się nie da wkleić bo będzie nieczytelny, a wszystkie jest w necie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jak_rog
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: jak_rog » ndz kwie 23, 2006 10:32

problem już rozwiązany. kabel był przerwany. wszystko ok. pozdro i dzieki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”