1.9TDI BKC, dziwne dźwięki - skrzynia, silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

deka
Nowicjusz
Nowicjusz

1.9TDI BKC, dziwne dźwięki - skrzynia, silnik

Post autor: deka » czw cze 24, 2010 19:44

Witam,

Od miesiąca posiadam Tourana 1.9TDI BKC, 2005r., 100tys przebiegu (sprawdzone w serwisie VW), skrzynia manualna. Autko było uderzone. Umyty został silnik (bez mojej wiedzy). Mam taki oto problem:
Podczas zmiany biegów słychać dziwny odgłos z silnika. Trudno mi opisać rodzaj tego dźwięku. Można powiedzieć, że coś jakby "buczało". Odgłos trwa około 1s. Początkowo myślałem, że jest coś ze sprzęgłem, dwumasem. Ostatnio zauważyłem, że wystarczy puścić gaz przy wyższych obrotach i jest to samo. Nie trzeba wciskać sprzęgła. Dziwi mnie fakt, że nie dzieje się to na postoju, tylko podczas jazdy. Na pewno dźwięk pojawia się przy zmianie biegów, bądź puszczeniu gazu z większych obrotów. Pytanie co to może być? Co powinienem zrobić, do kogo się najlepiej udać? Mieszkam w Poznaniu.

Dodam, że wymieniałem rozrząd. Nie wiem jak autko jeździło przed wymianą. Być może fachowcy źle to zrobili i to są efekty?

Nie jest to dźwięk turbiny, gdyż przy puszczaniu gazu na postoju tych dźwięków nie ma.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » sob cze 26, 2010 08:04

deka pisze:Autko było uderzone
Więc może jest jakieś naprężenie na poduszkach silnika?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”