Witam szanownych forumowiczów. Może ktoś z was miał podobną dolegliwość i podpowie sposób rozwiązania.
Otóż podczas hamowania, gdy puszczę pedał hamulca slyszę bardziej z lewej strony pojazdu coś w rodzaju pisku, taki stan rzeczy trwa kilkanaście sekund od momentu zakończenia hamowania.
Proszę o podpowiedzi rozwiązania tego niezbyt komfortowego problemu/niedogodności.
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.
Bigstar102001
VW Bora prod. 2003 TDI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Progresywny
- Lubie to!
Stawiam na tłoczek...
Jeśli trochę kumasz to sobie poradzisz. Musisz dokopać sie do całego zacisku (odkrecic śruby trzymające go, wyciągnąć klocki i próbować rozruszać tłoczek) -wczoraj wymieniałem u siebie tarcze+ klocki i poradziłem sobie kluczem do ściągania tarcz szlifierki, ciągle kręciłem w prawo i sie rozruszal/wkręcał)
Jeśli trochę kumasz to sobie poradzisz. Musisz dokopać sie do całego zacisku (odkrecic śruby trzymające go, wyciągnąć klocki i próbować rozruszać tłoczek) -wczoraj wymieniałem u siebie tarcze+ klocki i poradziłem sobie kluczem do ściągania tarcz szlifierki, ciągle kręciłem w prawo i sie rozruszal/wkręcał)
- Marcin997
- Użytkownik
- Kontakt:
Dokładnie:) Powinieneś sobie poradzić... Trzeba go rozruszać dobrze i powinno być cacy Najlepiej by było jak byś ściągnął cały zacisk i wtedy się bawił z tłoczkiem Nie jestem pewien ale chyba można wyciągnąć tłoczek i przejechać go lekko papierkiem... Nie wiem czy dobrze to sobie rozłożyłem w czaszce Jeśli to nie pomoże to nowy tłoczek i uszczelniacz i ogień... A jak nie to do mechanika.... jakieś 60zł mi się wydaje weźmie... Ale radził bym to zrobić, bo skoro to zapieczony tloczek ktory nie wraca, to moze cały czas w jakimś stopniu hamować co nagrzewa tarcze i ją ściera wraz z klockami....
- majma golf
- Mały gagatek
-
- Nowicjusz