czy włącznik świateł to wytrzyma?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- paweł_ek
- Mały gagatek
czy włącznik świateł to wytrzyma?
Witam Kolegów na forum!
Proszę wybaczyć że odgrzewam kotleta ale mam pewną wątpliwość. Chciałbym zmienić lampy z H4 na 2xH1. Naczytałem się już postów w archiwum na ten temat jak to zrobić, ale pozostaje jeszcze jedno nie rostrzygnięte pytanie. Czy jeśli będą działały jednocześnie światła mijania i drogowe (tak jak to jest w H1+H1) to nie spali mi się włącznik świateł (skutkiem większego obciążenia)? Proszę o odpowiedzi bo jeśli mam uszkodzić sobie włącznik świateł to podaruję sobie taką przeróbkę. Czy w mk3 w których seryjnie montowane były lampy H1+H1 włączniki świateł były "mocniejsze"? Jeśli tak to jak je odróżnić?
Proszę wybaczyć że odgrzewam kotleta ale mam pewną wątpliwość. Chciałbym zmienić lampy z H4 na 2xH1. Naczytałem się już postów w archiwum na ten temat jak to zrobić, ale pozostaje jeszcze jedno nie rostrzygnięte pytanie. Czy jeśli będą działały jednocześnie światła mijania i drogowe (tak jak to jest w H1+H1) to nie spali mi się włącznik świateł (skutkiem większego obciążenia)? Proszę o odpowiedzi bo jeśli mam uszkodzić sobie włącznik świateł to podaruję sobie taką przeróbkę. Czy w mk3 w których seryjnie montowane były lampy H1+H1 włączniki świateł były "mocniejsze"? Jeśli tak to jak je odróżnić?
włączniki seryjnie były takie same. Istnieje potencjalna możliwość spalenia włącznika w golfie, czy to będzie mk2 czy mk3 warto rozważyć założenie przekaźników na światła. Problem rozwiązany a można też zyskać na mocy świecenia lamp.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam.
O ile posiada /ale okazuje się że nie/ przekaźniki świateł w związku z tym nie bierze bezpośredniego udziału w poborze mocy . Włącznik świateł załącza bezpośrednio światła pozycyjne . Jeżeli nie ma przekaźników nic nie stoi na przeszkodzie aby je mieć .
O ile posiada /ale okazuje się że nie/ przekaźniki świateł w związku z tym nie bierze bezpośredniego udziału w poborze mocy . Włącznik świateł załącza bezpośrednio światła pozycyjne . Jeżeli nie ma przekaźników nic nie stoi na przeszkodzie aby je mieć .
Ostatnio zmieniony sob cze 19, 2010 21:34 przez Tomasz Bis, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
nie posiada - golf 4 też nie posiadaTomasz Bis pisze:O ile mi wiadomo mk3 posiada przekaźniki świateł w związku z tym nie bierze bezpośredniego udziału w poborze mocy
[ Dodano: Sob Cze 19, 2010 9:24 pm ]
to zmień i daj przekanxiki - zobaczysz różnice podczas jazdy - poważniepaweł_ek pisze:Chciałbym zmienić lampy z H4 na 2xH1.
- paweł_ek
- Mały gagatek
bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i pomocne odpowiedzi Czy ma ktoś może foto takich "dołożonych" przekaźników bo już myślałem o tym rozwiązaniu (czytałem w którymś z wcześniejszych postów na ten temat) tylko pomysłu brak na jego sensowną realizację. Gdzie takie przekaźniki umieścić aby wszystko miało przysłowiowe ręce i nogi. Jeśli ktoś ma ori schemat połączenia świateł (manetka, włącznik, ewentualne przekaźniki) w mk3 to proszę wrzucić, zaspokoję ciekawość
- Paweł Marek
- V.I.P.
paweł_ek, włącznik rzadko sie przepala, znacznie bardziej narażona jest stacyjka przez styki której leci cały prąd na reflektory, i daltego warto mieć te przekaźniki, plus oczywiście poprawa jasnosci świecenia. Schematy sa w dziale FAQ, a jeśli chodzi ci o to gdzie umiejscowić, to ja mam przy kielichu za akumulatorem. Nie sil się na umieszczenie ich blisko lamp bo sa tam bardziej na deszcz i sól narażone
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To jest to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0 ja podłączałem pod kiero wpinając się pod przewody od manetki zmiany ś...
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .