Na co zwrócić uwagę przy wymianie silnika ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Nexave
Nowicjusz
Nowicjusz

Na co zwrócić uwagę przy wymianie silnika ??

Post autor: Nexave » pt cze 18, 2010 15:03

Witam. No i stało się :| Dzisiaj wjeżdżając na Unii Lubelskiej z Tysiąclecia, przy zmianie na trzeci bieg, mój MK4 raptownie stracił moc i zacząć zwalniać bez reakcji na pedał gazu. Zapaliła się tylko kontrolka akumulatora. Po ponownych odpaleniach auto chwilę kręciło, ale całym telepało i gasł po ok. 5 sekundach.
Ojciec zholował mnie do mechanika, a ten po wstępnych oględzinach i analizie symptomów awarii powiedział, że może to być nawet kwestia wymiany całego rozrządu. Dzisiaj wieczorem jak w nim trochę podłubie powie co jest pewną przyczyną. Ale ten rozrząd to najpoważniejsza i najdroższa usterka w tej sytuacji, dlatego wolę założyć najgorszy wariant i później się mile rozczarować.
Tylko tak jak z nim pogadałem, to rozrząd kosztuje ok. 1000 zł, czyli prawie tyle co cały silnik 1.6 SR. Dlatego wpadłem na pomysł (i mówię całkiem poważnie), żeby w przypadku tej najgorszej opcji wymienić silnik na 1.8 Turbo. W sumie chyba lepiej dopłacić i zrobić taką zamianę (chociaż rozważam jeszcze opcję sprzedaży auta z ew. uszkodzeniem i kupienia czegoś innego).
Ale zakładając, że zdecyduję się jednak na wymianę silnika. To na co przy zakupie większego i mocniejszego motoru powinienem patrzeć ?? Mam kilka wątpliwości i potrzebuję Waszej pomocy, bo jak już mówiłem wcześniej, mechanikiem nie jestem.
1. Czy silnik 1.8T wejdzie spokojnie w miejsce 1.6 czy jest dużo większy ??
2. Czy wystarczy wymienić sam motor, czy trzeba inne podzespoły od GTI też dokupować ?? Jeśli tak to co i jak to stoi cenowo ??
3. Gdzie najlepiej szukać sprawnych i w miarę tanich silników i podzespołów do VW ?? Allegro ... wydaje mi się że w takich transakcjach lepszy jest bezpośredni kontakt a nie kupowanie "kota w worku" ??
4. W ogóle jakie jest Wasze zdanie co do takich wymian ?? Ma to sens ?? Jaki może być koszt takiej operacji, jeżeli chodzi o same części (chodzi mi tak od A do Z - jakich kwot się spodziewać) ??

Jeśli o czymś zapomniałem, ale jest to ważne, żeby coś nie zepsuć, to proszę napiszcie, bo chciałbym rozwiązać ten problem od razu, a nie później mieć kłopoty z nowym silnikiem.

Pozdrawiam ...
Ostatnio zmieniony pt cze 18, 2010 15:06 przez Nexave, łącznie zmieniany 3 razy.

tovdi1
I'm Darek

Post autor: tovdi1 » pt cze 18, 2010 15:09

będziesz potrzebował na pewno silnik ,skrzynie, osprzęt silnika, komputer z wiązką, stacyjką i immo
najlepiej szukac jakiegoś rozbitka do przekładki, ew. anglika w całości
silnik z osprzętem będzie ci pasować z leona, octavii, tolego, a3, tt, new beatlla

Awatar użytkownika
Nexave
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Nexave » pt cze 18, 2010 15:18

A jak cenowo (tak mniej więcej) może stać taka zamiana ?? Żeby się nie okazało, że lepiej kupić nowe auto.
Pozdrawiam ...

tovdi1
I'm Darek

Post autor: tovdi1 » pt cze 18, 2010 16:01

minuta szukania
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13320562
masz wszystko co potrzebne, plus graty na handel, czyli jak sprzedasz resztą to na mechanika starczy

Awatar użytkownika
Nexave
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Nexave » pt cze 18, 2010 21:31

Odnośnie tematu. Jutro oddaje auto do znajomego mechanika, żeby póki co zrobił przegląd i określił co jest problemem.
Ocenia, że raczej niewielkie prawdopodobieństwo, aby padł rozrząd. Może cewka, ale to wszystko gdybanie. Jutro sprawdzi i powie, a ja napiszę tutaj.
Pozdrawiam ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”