Geometria zawieszenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Geometria zawieszenia
Witam, zmieniłem u siebie zawieszenie gwintowane i mam takie pytanie..
1. Czy zmiana wysokości zawieszenia z przodu +/- 20 mm wymaga ponownego ustawiania geometrii? bo jeszcze nie jestem pewien co do wysokości i nie wiem czy muszę już teraz podjąć decyzję czy mam jakiś zakres regulacji już po zrobieniu geometrii?
2. I tak z ciekawości.. jaki jest koszt pełnej geometrii? zmieniałem silnik, wahacze itd.. wiec sie nie obejdzie
Z góry dziekuje za odpowiedź
1. Czy zmiana wysokości zawieszenia z przodu +/- 20 mm wymaga ponownego ustawiania geometrii? bo jeszcze nie jestem pewien co do wysokości i nie wiem czy muszę już teraz podjąć decyzję czy mam jakiś zakres regulacji już po zrobieniu geometrii?
2. I tak z ciekawości.. jaki jest koszt pełnej geometrii? zmieniałem silnik, wahacze itd.. wiec sie nie obejdzie
Z góry dziekuje za odpowiedź
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
niby nie można ale jak podkręcisz te 2 cm to myśle że tragedi nie będzie, ja u siebie przestawiam też co jakiś czasBakamura pisze:1. Czy zmiana wysokości zawieszenia z przodu +/- 20 mm wymaga ponownego ustawiania geometrii? bo jeszcze nie jestem pewien co do wysokości i nie wiem czy muszę już teraz podjąć decyzję czy mam jakiś zakres regulacji już po zrobieniu geometrii?
[ Dodano: 28 Wrz 2008 19:47 ]
ja płacilem 120zł za całą geometrie ale coś mi ię wydaje że ze mnie zderli za dużo, w salonie fiata tak mnie skasowaliBakamura pisze:2. I tak z ciekawości.. jaki jest koszt pełnej geometrii? zmieniałem silnik, wahacze itd.. wiec sie nie obejdzie
1. Tak, musisz ustawić ponownie. Nawet, jeśli na oko nie zauważysz różnicy w prowadzeniu to i tak będzie pogorszenie przyczepności i może np. nierówno ścierać opony.
2. Np. w Gdańsku to jest koszt rzędu 70-90zł zależnie od stacji. Na peryferiach i poza miastem zazwyczaj parę zł taniej. Warto rozejrzeć się za polecaną stacją, bo nie na każdej ustawiają geometrię jednakowo dobrze.
2. Np. w Gdańsku to jest koszt rzędu 70-90zł zależnie od stacji. Na peryferiach i poza miastem zazwyczaj parę zł taniej. Warto rozejrzeć się za polecaną stacją, bo nie na każdej ustawiają geometrię jednakowo dobrze.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 28, 2008 20:51 przez moriel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
Bakamura, po wyciągnięciu amortyzatorów musisz zrobic geometrię ale również ustawic kąty pochylenia kół,wiąże się to także z kątem wyprzedzenia zwrotnicy,czyli geometria calkowita ,koszt nawet takiej geometrii może sięgac 200zł
jeśli nie jesteś pewien co do wysokości to jest jeszcze pewien patent Monroe ,śruby mimiośrodowe w oznaczeniu Monroe MC212,jest całkiem spory zakres regulacji pochylenia kola,ale nie zbieżności,zaletą takich śrub jest to ,ze na szybko można sobie koła w negatywie postawic,ideal do szybkich zakrętów
niestety spory koszt zakupu,ok 150zl za 2szt
jeśli nie jesteś pewien co do wysokości to jest jeszcze pewien patent Monroe ,śruby mimiośrodowe w oznaczeniu Monroe MC212,jest całkiem spory zakres regulacji pochylenia kola,ale nie zbieżności,zaletą takich śrub jest to ,ze na szybko można sobie koła w negatywie postawic,ideal do szybkich zakrętów
niestety spory koszt zakupu,ok 150zl za 2szt
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2008 09:39 przez Leon_Wechtel, łącznie zmieniany 1 raz.
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
ale kolega Bakamura, pyta czy po opuszczeniu na gwincie trzeba robić geometrie a nie po wyciągnięciu amorów, a co do tych śrub to dla mnie jakaś dziwna sprawa, przecież bez tych śrób można sobie normalnie kąt przestawiać przynajmniej w MK2Leon_Wechtel pisze:Bakamura, po wyciągnięciu amortyzatorów musisz zrobic geometrię ale również ustawic kąty pochylenia kół,wiąże się to także z kątem wyprzedzenia zwrotnicy,czyli geometria calkowita ,koszt nawet takiej geometrii może sięgac 200zł
Moim zdaniem na gwincie nic sie nie ustawia.Moze co jakis czas jak bedziemy duzo razy regulowac wysokosc to tak jak kolega pszczyna pisze ze trzeba sprawdzic co jakis czas.
Ja mysle ze zderli z Ciebie rowno. Zobaczymy jak u mnie zglebujemy gofra ile beda krzyczec za geometriewojtas4589 pisze:ja płacilem 120zł za całą geometrie ale coś mi ię wydaje że ze mnie zderli za dużo, w salonie fiata tak mnie skasowali
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
wojtas4589, teoretycznie zmienia się wówczas kąt pochylenia koła,jest on zmienny nawet podczas pracy zawieszenia.
Co do śrub to taka ciekawostka i większe ulatwienie do ustawienia
Co do śrub to taka ciekawostka i większe ulatwienie do ustawienia
w skrócie odpowieda za to ,żeby ładnie kierownica odbijała na zakręcie,czyli sama się prostuje po pokonaniu ostrego zakrętu np.90 stopniBakamura pisze:kąt wyprzedzenia zwrotnicy
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Podepnę się pod temat... Czyli jak wymieniamy amortyzatory to potem ustawiamy kąt pochylenia koła i ten kąt wyprzedzania zwrotnicy ?? Bo zbieżności chyba nie ruszamy, bo ona ustawiana jest na drążkach kierowniczych i przy demontażu amorów nie ingerujemy w drążki Ką pochylenia koła i kąt wyprzedzania zwrotnicy ustawia się na tym samym urządzeniu ??Leon_Wechtel pisze:Bakamura napisał/a:
kąt wyprzedzenia zwrotnicy
w skrócie odpowieda za to ,żeby ładnie kierownica odbijała na zakręcie,czyli sama się prostuje po pokonaniu ostrego zakrętu np.90 stopni
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt: