Witam!!
jestem zalamany, bo wybralem sie w odwiedziny do znajomego do berlina (z gdanska) i pod samym berlinem nagly spadek mocy, pelno, naprawde PELNO bialego dymu za mna, i zamiast swistu turbiny jakies dziwne rzerzenie.... udalo mi sie dojechac pare kilometrow i bezpiecznie zaparkowac.
w zbiorniczku wyrownawczym od plynu chlodzacego nic sie nie dzieje, olej w silniku jest, (jeszcze jutro bede sprawdzac) ale kopci niemozliwie i nie ma mocy, no i ten dzwiek takie chrobotanie a nie swist.
najgorsze na deser, czyli kropeli oleju wywalone na ziemi pod rura wydechowa...
blagam powiedzcie mi co mam robic? czy z tym moge jakos dojechac do polski?? jakies rady?
turbina (padla?) pomocy!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jeśli turbosprężarka "padła" a wszystko na to wskazuje- biały dym, chrobotanie i nagły spadek mocy, to powrót do kraju takim samochodem uznać należy za niemożliwy, bo jak pociągnie olej z silnika w dolot to skasuje ci motorownie. Ten dziwny dźwięk to zapewne odgłos ocierającego wirnika o muszlę turbosprężarki, ściągnij przewód z turbo i sprawdź luzy na wirniku.