Golf mkII 1.3 NZ problem z dławieniem, odpalaniem. Linka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Golf mkII 1.3 NZ problem z dławieniem, odpalaniem. Linka
Witam, posiadam Golfa mk II 1.3 NZ na wtrysku 1988r. Problem polega na tym, że musiałem wymienić obie pompy paliwa(już minęły ze dwa miesiące). Po tej operacji jak odpalam silnik to po chwili zgaśnie. I tak go odpalam ze 2-3 razy i w końcu chodzi normalnie. Po prostu obroty wskakują na ok.900rpm i nagle jakby się zaczął dławić i gaśnie.. Czasami pomaga "podpompowanie " pedałem przyspieszenia. I przez ok. 2-3minuty ma straaasznego muła. Jak się rozgrzeje jest OK, odpala super, przyspieszenie ok i wgl. Pompy paliwa używane, na zapłonie po podłączeniu manometru między silnikiem a pompą ciśnieniową ciśnienie ok, ok.3bary. Może chwilę po rozruchu to ciśnienie spada/waha się? Czujnik niebieski OK, nowe świece NGK, po odłączeniu sondy lamba nie widzę poprawy.
I druga sprawa. Jak się naciąga linkę sprzęgła? Przy wejściu do skrzyni nie widzę żadnej regulacji, w moim mkI Cabrio jest właśnie tam.
Proszę o porady, z góry dzięki!!!!
[ Dodano: 14 Cze 2010 21:53 ]
pomoże ktoś?
I druga sprawa. Jak się naciąga linkę sprzęgła? Przy wejściu do skrzyni nie widzę żadnej regulacji, w moim mkI Cabrio jest właśnie tam.
Proszę o porady, z góry dzięki!!!!
[ Dodano: 14 Cze 2010 21:53 ]
pomoże ktoś?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Linkę masz pewnie automatyczną ( takie podłużne zgrubienia ma powyżej łapy). Próbuj mierzyć to ciśnienie w chwili jak jest problem może coś się wyjaśni.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Po odpaleniu, zgaśnięciu i ponownym odpaleniu dzisiaj rano, zacisnąłem ten przewód z różną siłą i auto zaczyna przygasać, więc chyba grzałka OK
[ Dodano: 17 Cze 2010 13:46 ]
A powiedzcie jak sprawdzić ten czujnik niebieski, może to on jest winien a nie sprawdziłem go dobrze? Na zimnym silniku sprawdzałem go omomierzem, na zimnym miał niewielki opór, w miarę rozgrzewania silnika opór malał(na początku miał kilka tysięcy omów, na ciepłym już kilkaset). Po odłączeniu na zimnym obroty równają się i chodzi lepiej. Dobrze go badam? Co jeszcze może być przyczyną?
[ Dodano: 19 Cze 2010 14:16 ]
Pomoże ktoś?
[ Dodano: 22 Cze 2010 19:55 ]
Sprawdziłem dzisiaj ciśnienie paliwa na zimnym silniku. Podpiąłem się manometrem w ten wąż co wchodzi w listwę paliwową. Na zapłonie 2.9Bar, po odpaleniu gdy obroty są równomierne, ciśnienie spada na 2.8Bar. Co dziwne, gdy występuje to przygasanie ciśnienie paliwa podnosi sie do 3.0 Bar. Gdy obroty wzrosną ciśnienie dalej maleje na 2.8Bar. Nie sprawdzałem ciśnienia na w pełni rozgrzanym silniku. Czy ciśnienie MUSI mieć te 3 Bary jak podane jest w serwisówce? Muszę mieć pewność czy wykluczyć pompy paliwa i szukać dalej. Aha, ustawiłem zapłon lampą stroboskopową, był minimalnie przestawiony, ale nie dało to poprawy.. Jak z tym czujnikiem niebieskim? Czy nikt się z tym nie męczył?
[ Dodano: 29 Cze 2010 15:43 ]
Cóż.. Pozostała mi wymiana pół silnika w celu diagnozy.
[ Dodano: 17 Cze 2010 13:46 ]
A powiedzcie jak sprawdzić ten czujnik niebieski, może to on jest winien a nie sprawdziłem go dobrze? Na zimnym silniku sprawdzałem go omomierzem, na zimnym miał niewielki opór, w miarę rozgrzewania silnika opór malał(na początku miał kilka tysięcy omów, na ciepłym już kilkaset). Po odłączeniu na zimnym obroty równają się i chodzi lepiej. Dobrze go badam? Co jeszcze może być przyczyną?
[ Dodano: 19 Cze 2010 14:16 ]
Pomoże ktoś?
[ Dodano: 22 Cze 2010 19:55 ]
Sprawdziłem dzisiaj ciśnienie paliwa na zimnym silniku. Podpiąłem się manometrem w ten wąż co wchodzi w listwę paliwową. Na zapłonie 2.9Bar, po odpaleniu gdy obroty są równomierne, ciśnienie spada na 2.8Bar. Co dziwne, gdy występuje to przygasanie ciśnienie paliwa podnosi sie do 3.0 Bar. Gdy obroty wzrosną ciśnienie dalej maleje na 2.8Bar. Nie sprawdzałem ciśnienia na w pełni rozgrzanym silniku. Czy ciśnienie MUSI mieć te 3 Bary jak podane jest w serwisówce? Muszę mieć pewność czy wykluczyć pompy paliwa i szukać dalej. Aha, ustawiłem zapłon lampą stroboskopową, był minimalnie przestawiony, ale nie dało to poprawy.. Jak z tym czujnikiem niebieskim? Czy nikt się z tym nie męczył?
[ Dodano: 29 Cze 2010 15:43 ]
Cóż.. Pozostała mi wymiana pół silnika w celu diagnozy.