Trip w FIS a trip w wyświetlaczu pod zegarem prawym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Trip w FIS a trip w wyświetlaczu pod zegarem prawym
Witam. Otóż zauważyłem że dystans1 w FISie przekłamuje mi dokładnie o 40% względem tripu w wyświetlaczu pod zegarem prawym...pytanie -why? mam NAVi MCD i dystans jaki podaje do celu zgadza się z trip'em pod tym prawym zegarem. Czy to błędne wskazywanie dystansu1 w FISie może być związane z kalibracją NAVi (funkcja- REIFENWECHSEL)?
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Shmatan, popieram Twoją teorie. Mierzyłem obwody kół zestawu zimowego 195/65-15 i zestawu letniego 225/45-17 i mimo to że brifie miał takie wbite to różnicy była 3cm na obwodzie (przy takim samym ciśnieniu mierzone po zdjęciu przy zmianie) co jeśli dobrze przeliczyłem na 1000km daje 15km różnicy tu można jeszcze polemizować bo zimówki już przetarte a letnie nówki al to jednak nie 40% . Zauważyłem to całkiem nie dawno a po zmianie zrobiłem tą kalibracje NAVi MCD REIFENWECHSEL. Dziwi mnie jednak to bo wskazuje że to trip w FISie przekłamuje bo znam odległości pewnym miejscowości i wychodzi na to że trip pod prawym zegarem pokazuje tę prawdopodobną odległość. na 10km FIS pokazuje 6km ma ktoś jeszcze jakieś pomysły gdzie tkwi błąd
[ Dodano: 11 Cze 2010 19:33 ]
Otóż panowie, nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale problem rozwiązał się sam i obydwa trip'y pokazują co do 100 metrów ten sam wynik na dystansie rzędu 117km ale pytanie pozostaje dlaczego przełamywał (pytanie do elektryków)
[ Dodano: 11 Cze 2010 19:33 ]
Otóż panowie, nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale problem rozwiązał się sam i obydwa trip'y pokazują co do 100 metrów ten sam wynik na dystansie rzędu 117km ale pytanie pozostaje dlaczego przełamywał (pytanie do elektryków)
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 09:17 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 1 raz.