Skrzynia biegów, ciężko chodzi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzynia biegów, ciężko chodzi
Witam, mam Borę 1.9 TDI 99r. 90 KM, AGR, typ skrzyni DQY. Auto kupiłem niedawno, przebieg 150000 km. Objaw jest taki, że ciężko wchodzi bieg 1 i 2. Reszta lepiej, ale rewelacji nie ma. W ogóle bardzo ciężko jest z 3 wrzucić na 2, trzeba to dość energicznym ruchem zrobić. Czasem też się zdarzy, że i zgrzytnie coś jak włączę 1. Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni, ale nic się nie polepszyło. Czytałem coś tutaj, że dosyć problemowe one są, że wiele ludzi narzeka na podobny problem. Pytanie moje takie, czy coś może być z tym mechanizmem pod maską, gdzie jest ten odważnik i reszta podzespołów, może wystarczy coś tam przesmarować lub wyregulować? Wcześniej miałem vento, przebieg blisko 300k i biegi chodziły jak masełko, a tutaj normalnie masakra, czemu tak się dzieje? Wycieków ze skrzyni i okolic nie ma żadnych, wszędzie sucho…
-
- Forum Master
-
- Forum Master
nie wiem czy u ciebie to pomoże... u mnie pomogło na ciężko wchodzące biegi sprawdziłem że za słabo się wciska ten "odważnik" i wydłużenie tego "cięgna" pomogło i teraz jak w masło, ale u ciebie może być coś popsute już... tematów o ciężko wchodzących biegach jest sporo tu na forum i tam są poruszane różne problemy czasami smarowanie pomaga czasami wymiana oleju innym wymiana jakieś części...