[Mk.3] powiedzcie co mu dolega
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- rudy
- Łowca rarytasów :-)
- Kontakt:
[Mk.3] powiedzcie co mu dolega
Potrzebuje pomocy w takiej sytuacji
Nie mogę otworzyć tylnej klapy bagażnika kluczykiem(pilot otwiera pozostałe drzwi oprócz klapy) co mogło się stać i jak mam to naprawić?
Nie mogę otworzyć tylnej klapy bagażnika kluczykiem(pilot otwiera pozostałe drzwi oprócz klapy) co mogło się stać i jak mam to naprawić?
- don vittorio
- rock n roll
Jeśli otwierasz i zamykasz auto z pilota, to nieużywany zamek w klapie śniedzieje, zbiera syf (bo jak jedziesz to z tyłu wszystko zawija) i nie można przekręcic w nim kluczyka. To jest to, co na szybko przychodzi mi do głowy. Miałem podobnie, wymontowanie, umycie zamka (np w benzynie), rozruszanie i nasmarowanie powinno pomóc. Opisz to trochę dokładniej - tzn wkładasz klucz i co się dzieje?
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.
Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”
- don vittorio
- rock n roll
Acha, czyli kluczyk da radę przekręcić, tak? Jeśli tak to pewnie jest coś nie w porządku w zamku. A powiedz jeszcze czy zamek centralny się zamyka jak przekręcisz kluczyk w klapie? Musisz rozebrać zamek klapy i zobaczyć (ewtl wrzuć foto tutaj) bo tam może kilka innych rzeczy. Mogło wyhaczyć się ciegło, zapadki zostały zniszczone i bębenek kręci się w cylindrze zamka itd...
Czy słychać siłownik zamka w klapie?
Jeśli chodzi o zamek klapy to ma trzy pozycje. Pierwsza: central zamyka i otwiera klapę, druga: nie pamiętam, albo nie otwiera albo nie zamyka i trzecia otwieranie samego bagażnika poprzez przekręcenie na maksa i wciśnięcie w tej pozycji.
Dokładnie opisane to jest w instrukcji.
Edit: poniżej info z instrukcji

Jeśli chodzi o zamek klapy to ma trzy pozycje. Pierwsza: central zamyka i otwiera klapę, druga: nie pamiętam, albo nie otwiera albo nie zamyka i trzecia otwieranie samego bagażnika poprzez przekręcenie na maksa i wciśnięcie w tej pozycji.
Dokładnie opisane to jest w instrukcji.
Edit: poniżej info z instrukcji

Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 15:11 przez jhosef, łącznie zmieniany 2 razy.
- don vittorio
- rock n roll
Nie, teraz to dopiero zakręciłeś
Ja rozumiem to tak: central zamyka drzwi ale nie zamyka klapy - klapa jest otwarta. Jak chcesz otworzyć klapę kluczykiem to przekręcasz kluczyk, łapiesz za klamkę i nic - nie można otworzyć klapy. Ale jeśli central nie zamyka klapy to dlaczego nie możesz otworzyć klapy.
... chyba że klapa jest zamknięta cały czas. Dlatego pytałem czy po przekręceniu kluczyka w zamku klapy działa central.
Czy klapa jest cały czas zamknięta?

Tutaj piszesz jakby wogóle nie szło otworzyć bagażnika (czyli w Twoim przypadku klapy, bo kombi) ani centralnym ani kluczykiem.drrudykn46 pisze:Nie mogę otworzyć tylnej klapy bagażnika kluczykiem(pilot otwiera pozostałe drzwi oprócz klapy) co mogło się stać i jak mam to naprawić?
Znaczy próbujesz otworzyć?drrudykn46 pisze:jak ja otwieram bagażnik kluczykiem to nie mogę otworzyć klapy bagażnika

To mnie przerosło.drrudykn46 pisze:centralny jest ale zamyka drzwi, klapa otwiera się poprzez kluczyk jak ja otwieram bagażnik kluczykiem to nie mogę otworzyć klapy bagażnika
Ja rozumiem to tak: central zamyka drzwi ale nie zamyka klapy - klapa jest otwarta. Jak chcesz otworzyć klapę kluczykiem to przekręcasz kluczyk, łapiesz za klamkę i nic - nie można otworzyć klapy. Ale jeśli central nie zamyka klapy to dlaczego nie możesz otworzyć klapy.

Czy klapa jest cały czas zamknięta?
- rudy
- Łowca rarytasów :-)
- Kontakt:
klapę otwieram tylko kluczykiemdon vittorio pisze:central zamyka drzwi ale nie zamyka klapy
właśnie tak mamdon vittorio pisze:Jak chcesz otworzyć klapę kluczykiem to przekręcasz kluczyk, łapiesz za klamkę i nic - nie można otworzyć klapy
jak kluczykiem zamknę klapę to jestCzy klapa jest cały czas zamknięta?
[ Dodano: 25 Maj 2010 15:33 ]
tyle to ja wiemMavrick pisze:Dostan sie do bagaznika od srodka w ty zaglebieniu na dlon masz srubke...
powiedz jak?Mavrick pisze:musisz ja odkrecic
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 15:52 przez rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
http://www.allegro.pl/item1038372544_vw ... klapy.html w raczce masz srubke. Maly srubokrecik wystarczy.drrudykn46 pisze: powiedz jak?
[ Dodano: 02 Cze 2010 11:45 ]
Aaa Ty masz varianta...hmmm wydaje mi sie ze jest podobnie.
Ostatnio zmieniony śr cze 02, 2010 11:47 przez Mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.