Bardzo wolne chłodzenie po włączeniu się wentylatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Bardzo wolne chłodzenie po włączeniu się wentylatora
Witam ponownie. Mam pytanie, dlaczego po włączeniu sie wentylatora temperatura na wskażniku bardzo wolno opada? A wogóle to jak jade na 3 dłuższy czas tak ok 30 km na godz to temperatura osiaga ponad 90st i wtedy włącza sie wentylator. Czy to norrmale?
- Paweł Marek
- V.I.P.
ocena "bardzo wolno" jest względna i nic nie mówi. Druga cześć pytania - wszystko ok bo chłodnica podczas wolnej jazdy na wysokich obrotach nie jest chłodzona pędem powietrza
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
na tyle układ chlodzenia powinien sobie poradzić w obecnych temperaturach, cowiecej mało kiedy powinien sie wentylator właczycPaweł Marek pisze:Druga cześć pytania - wszystko ok bo chłodnica podczas wolnej jazdy na wysokich obrotach nie jest chłodzona pędem powietrza
[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg
-
- Nowicjusz
Nie wiem jak to wytłumaczyć, wczesniej miałem toledo 1.8 i tam po włączeniu się wentylatora wskazówka po upływie ok 10 sek zaczęła opadać a tutaj trzeba czekać ok minuty i w tym czasie temp rośnie do prawie 100st a przeciez nie jest jeszcze tak gorąco. Strach pomyśleć co bedzie się działo w upałyPaweł Marek pisze:ocena "bardzo wolno" jest względna i nic nie mówi. Druga cześć pytania - wszystko ok bo chłodnica podczas wolnej jazdy na wysokich obrotach nie jest chłodzona pędem powietrza
pokusił bym sie o sprawdzenie czy z wirnika pompy wody jeszcze coś zostało, i raczej zainwestowal w nową chłodnicekrzysiek2201-k1 pisze:Nie wiem jak to wytłumaczyć, wczesniej miałem toledo 1.8 i tam po włączeniu się wentylatora wskazówka po upływie ok 10 sek zaczęła opadać a tutaj trzeba czekać ok minuty i w tym czasie temp rośnie do prawie 100st a przeciez nie jest jeszcze tak gorąco. Strach pomyśleć co bedzie się działo w upały
[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg
-
- Nowicjusz
Pompa wody jest nowa a jezeli chodzi o zapłon to bede musiał chyba gdzies ustawic na lampe str. ale tak na słuch ustawiałem i elegancko wkreca sie na obroty. Dzisiaj podjade na kompa może cos pokaże, któryś z czujników czy coś?? Odezwe sie wieczorem, teraz czas iść do pracy
[ Dodano: 23 Maj 2010 23:26 ]
Dziś podłączyłem sie pod Vag-a i pokazało błąd sondy. Ale to raczej nie ma nic wspólnego z wolnym chłodzeniem. A tak na marginesie to znajomy dziś też wpadł na pewien pomysł, mianowicie jak czyściłem chłodnice i zdejmowałem węże to ten górny zakładając z powrotem tak ułożyłem że zrobił sie mały garb który był troszkę wyżej niż poziom chłodnicy i wymyślił że przez to mogą stwarzać się jakieś bańki powietrza. Co wy o tym sądzicie?
Jutro rano go ułoże inaczej i dam znać co i jak.
Pozdr
[ Dodano: 23 Maj 2010 23:26 ]
Dziś podłączyłem sie pod Vag-a i pokazało błąd sondy. Ale to raczej nie ma nic wspólnego z wolnym chłodzeniem. A tak na marginesie to znajomy dziś też wpadł na pewien pomysł, mianowicie jak czyściłem chłodnice i zdejmowałem węże to ten górny zakładając z powrotem tak ułożyłem że zrobił sie mały garb który był troszkę wyżej niż poziom chłodnicy i wymyślił że przez to mogą stwarzać się jakieś bańki powietrza. Co wy o tym sądzicie?
Jutro rano go ułoże inaczej i dam znać co i jak.
Pozdr