Witam,
mam problem z elektrycznym podnoszeniem szyby kierowcy w moim golfie. Na wyłączonym silniku szyba działa tylko, gdy ruszę szybę pasażera (obojętnie czy podniosę czy opuszczę). Na włączonym silniku nie działa nawet jak ruszam szybą pasażera. Problem mam odkąd kupiłem to auto. Jakiś czas temu rozbierałem drzwi, kable ok, żadne wtyczki nie są luźne.
Dziwna sprawa zdarzyła się 3 dni temu, gdy byłem na wymianie oleju - mechanik skasował w komputerze komunikat wymiany oleju (nie wiem jak to fachowo nazwać), mam na myśli taką czynność:
OEL - Wymiana oleju
1. Włączyć zapłon.
2. Wcisnąć i przytrzymać przycisk [A].
3. Wyłączyć zapłon.
4. Zwolnić przycisk [A].
5. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawiają się litery "OEL".
6. Obracać przycisk do ustawiania minut zegara cyfrowego, do momentu gdy w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie "-----"
7. Włączyć zapłon, w polu wyświetlacza pojawia się wskazanie "INOO".
Co się okazało - szyba nagle zaczęła działać =P, zarówno na wyłączonym jak i włączonym silniku, bez zbędnego machania szybą pasażera. Zacząłem się cieszyć jak dziecko z bateryjki, niby głupia szyba, ale w końcu zaczęła działać jak należy. Niestety po 3 dniach problem wrócił. Próbowałem czynności, którą napisałem powyżej oraz IN01,IN02, ale nic to nie dało. Sam już nie wiem w czym tkwi problem. Proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję.
Nie działająca szyba kierowcy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie działająca szyba kierowcy
Ostatnio zmieniony czw maja 20, 2010 16:24 przez lurkil, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź najpierw przewody w drzwiach ( od kierowcy ), konkretnie od drzwi do słupka w gumowej osłonie. Lubią się tam przerywać.
Ostatnio zmieniony czw maja 20, 2010 17:05 przez brateq, łącznie zmieniany 1 raz.
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Przeglądałem te tematy wcześniej, u mnie nie ma żadnego cykania, lampka nie przygasa, kable sprawdzałem - są ok. Poza tym dlaczego na wyłączonym silniku szyba działa zawsze? W innych opisywanych przypadkach szyba nie działa albo wcale albo raz działa raz nie. U mnie nie działa tylko na włączonym silniku.